Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πηγαίνοντας στο νυφοπάζαρο

Το roadshow που σε απογειώνει και οι φήμες για το γάμο των ελληνικών επιχειρήσεων

Γράφει η Αγριόγατα των Αγορών

agriogataΚλείνουν τα φώτα. Όλα ησυχάζουν και το αεροπλάνο επιταχύνει για να απογειωθεί. Πάντα, μα πάντα το άγχος της πτήσης σε κάνει να σκέφτεσαι κάτι που θα σου αποσπάσει την προσοχή. Και το μυαλό της αγριόγατας μεταφέρθηκε στη χθεσινή τυχαία συνάντηση στο ΖαΖαΖου bistro.

Εκεί, σχεδόν κάθε βράδυ, συγκεντρώνονται στελέχη τραπεζών, χρηματιστές, αναλυτές, δικηγόροι και όχι μόνο. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και άνθρωποι των media. Είτε εκδότες, είτε δημοσιογράφοι ή και κάποιοι που νομίζουν ότι είναι δημοσιογράφοι. ‘Ολοι ένα παρεάκι. Συζητούν για τα οικονομικά και πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας. Ανταλλάσσουν φήμες ή κάνουν νέες φιλίες ή τους παπαγάλους ή τους γκόμενους ή κάνουν και τους φίλους.

Το υποσυνείδητο της αγριόγατας, όμως, δεν μπόρεσε να μην γράψει τη συζήτηση για το νυφοπάζαρο. Κάποιοι από τους αναλυτές θα επισκέπτονταν το Λονδίνο. Εκεί πραγματοποιείται το roadshow της ΕΧΑΕ, δηλαδή τoυ Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Πολλές ελληνικές εισηγμένες εταιρείες θα είναι εκεί, πολλά funds, πολλοί γαμπροί….

Η αγριόγατα το έπιασε. Νύφες πάνε να βρούνε γαμπρό.

Σαν τους γαμπρούς που ψάχνει να βρει ο Γιάννης Στουρνάρας για να ικανοποιήσει η Ελλάδα τις συμφωνίες με τους δανειστές.

Λένε ότι ο Αντώνης Σαμαράς απειλεί ή εκλιπαρεί (αναλόγως αν το κοιτάς αριστερά ή δεξιά) την τρόικα να μην πιέζει με βίαιες λύσης εξυγίανσης.

Ανάμεσα στα τζιν

Όλοι εκεί στο ΖαΖαΖου δεν σταμάτησαν να συζητούν για το ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μπλέξει. Θα πρέπει να μείνουν τόσες λίγες στην Ελλάδα μέχρι να πεις ΤΡΕΙΣ…. Μάλιστα, οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό λέγεται ότι θα αλλάξουν χέρια.

Ισχύουν. Η Eurobank ψάχνει αγοραστή και είναι γνωστό. Η Εθνική Τράπεζα πρέπει να πωλήσει τον Αστέρα Βουλιαγμένης (λένε 200 εκατ.!) και τη θυγατρική της στη Τουρκία Finsbank. Αυτό θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι το Δεκέμβριο του 2013. Έτσι προστάζει το Μνημόνιο.

Τι άλλο θα πρέπει να κάνουν οι ελληνικές τράπεζες για να συνεχίσουν να παίρνουν λεφτά;

Ένας άλλος αναλυτής είπε τα δικά του: Αυτό που προστάζει η τρόικα είναι να μείνουν μόνο 50 καταστήματα των ελληνικών τραπεζών (όλων) στην Αθήνα. Τώρα είναι 350. Και ενώ η συζήτηση γύρω από αυτό δεν είχε τελειωμό, όλοι συμφωνούσαν σε ένα πράγμα: Βλέπεις παντού Τράπεζα Πειραιώς. Κάθε λίγα μέτρα. «Μα αγόρασε τα πάντα ο κ. Σάλλας. Εντάξει, αρκετά δωράκια πήρε. Θα πάρουν και άλλοι», σχολίασε ο χρηματιστής του Τοξότη. «Θα σταματήσει να δίνει και διαφήμιση σε λίγο. Αφού είναι παντού στους δρόμους τι να την κάνει;», είπε γελώντας και προβληματισμένος ο εκδότης. «Και δεν ξέρω αν είδατε και τη φωτογραφία του που ήταν από τους επίσημους καλεσμένους στα συνεδρία του ΠΑΣΟΚ;», σχολίασε με κακία.

Και τώρα που αναφέρθηκα στον Τοξότη…θυμήθηκα κάτι βερίκοκα. Ναι. Αυτά της Βέροιας. Αρέσουν πολύ στον Τίγρη, γιατί εκεί στον Πόντο ξέρουν.

Ξαφνικά παρενέβη ο τραπεζίτης της Βαλαωρίτου να πει τον δικό του πόνο: Εγώ θα πρέπει να πάρω την απόφαση να απολύσω σχεδόν τους μισούς.

Η αγριόγατα εκείνη την ώρα σκέφτηκε: Άρα θα είναι ματωμένοι γάμοι….

«Και η Ιντραλότ!». Πετάχτηκε ο αναλυτής της ΤΡΑΠΕΖΑΣ. «Βρέθηκε αγοραστής. Δεν ψάχνει» διευκρίνισε και πρόσθεσε με πονηρό ύφος «και τη Eurobank. Θα την πάρει μεγάλη γερμανική τράπεζα».

Αν όλα γίνονται επειδή κάποιος εξωτερικός παράγοντας το αποφασίζει και όχι οι ίδιες οι διοικήσεις των τραπεζών τότε η ελευθερία χάθηκε. Ή μήπως δεν υπήρχε ποτέ;

………Πάντως, δεν χρειάζεται να έχεις ένα αεροπλάνο να σε απογειώσει για να νιώσεις τη ψευδαίσθηση της ελευθερίας. Ούτε να νομίζεις ότι ο φιλελευθερισμός και η ελεύθερη αγορά είναι αναρχία. Δηλαδή κάτι που δεν εξουσιάζει και δεν εξουσιάζεται. Ούτε να ζεις απομονωμένος σε ένα νησί, σαν το Ρομβισώνα Κρούσο, για να μπορείς να κάνεις ό, τι θέλεις.

Ο Ζαν-Ζακ Ρουσό έχει αναφέρει ότι ελευθερία είναι υπακοή στο νόμο τον οποίο θέτουμε οι ίδιοι. Ο Ζαν Πωλ Σαρτρ έλεγε ότι ο άνθρωπος έχει γεννηθεί ελεύθερος, υπεύθυνα και χωρίς δικαιολογίες.

«Μία πράξη είναι ελεύθερη όταν σε αυτήν αναγνωρίζω πάλι τον εαυτό μου» (Γκάμπριελ Μαρσελ). Αυτό πιο σωστό το αισθάνομαι. Ίσως τότε θα πρέπει να μάθουμε πραγματικά τον εαυτό μας για να νιώσουμε πραγματικά ελεύθεροι….

ΥΓ1 #Free_the_bankers

ΥΓ2 Ερωτευτείτε χωρίς όρια, σε απογειώνει

ΥΓ3 Τα παραμύθια λέγονται μόνο στα παιδιά

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By