Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Τουρκία πνίγεται στη διαφθορά και τα δακρυγόνα

Χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία κατά διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη, που διαμαρτύρονται για τις υποθέσεις διαφθοράς στην κυβέρνηση

istanbu600_221213

Η αστυνομία χρησιμοποίησε εκτοξευτήρες νερού και δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών οι οποίοι έκαναν σήμερα πορεία στην Κωνσταντινούπολη για τα πολεοδομικά σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης και μια έρευνα για διαφθορά στο πλαίσιο της οποίας έχουν συλληφθεί πολλά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και γιοι υπουργών. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μια πλατεία της συνοικίας Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης κρατώντας πανό που καλούσαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραιτηθεί, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan News. Ο Ερντογάν έχει καταγγείλει την έρευνα για διαφθορά ως έργο «σκοτεινών συμμαχιών» και έχει υποσχεθεί πως θα ξεσκεπάσει τους εμπλεκόμενους. Προχώρησε σε εκκαθαρίσεις στη διοίκηση της αστυνομίας και έχει ήδη απαλλάξει από τα καθήκοντά τους δεκάδες αστυνομικούς διοικητές.

Οι τουρκικές αρχές απέπεμψαν άλλους 25 αξιωματικούς της αστυνομίας, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης, ενώ διευρύνεται η έρευνα για διαφθορά, στο πλαίσιο της οποίας έχουν απαγγελθεί κατηγορίες συνολικά σε 24 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι γιοι δύο υπουργών και ο γενικός διευθυντής της κρατικής τράπεζας Halkbank. Περίπου 70 αξιωματικοί της αστυνομίας, περιλαμβανομένων των διοικητών πέντε διευθύνσεων της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης, αποπέμφθηκαν από το Σώμα. Κάποιοι άλλοι μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες από την περασμένη εβδομάδα που ξεκίνησε η προφυλάκιση των υπόπτων για συμμετοχή στο σκάνδαλο.

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν κατηγόρησε χθες «διεθνείς οργανώσεις» και «σκοτεινές συμμαχίες» ότι ενθαρρύνουν την έρευνα για διαφθορά και είπε ότι θα συνεχιστεί η προσαγωγή εκείνων που βρίσκονται πίσω από την έρευνα. Σε ομιλία του στη βόρεια πόλη Όρντου, ο Ερντογάν έκανε λόγο για συνωμοσία και κατηγόρησε ένα «κράτος μέσα στο κράτος» ότι ευθύνεται γι” αυτόν τον «βρώμικο πόλεμο» που έχει στόχο να τον κηλιδώσει.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By