Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ποδαρικό το 2014 με ξένα funds και επενδύσεις

Δυναμική είσοδο στην Ελλάδα κάνουν τα ξένα funds φέρνοντας μαζί τους κεφάλαια για  επενδύσεις

LEFTA

 

Σάρκα και οστά παίρνει από το 2014 το νέο ευρωπαϊκό επενδυτικό fund, το Athena Fund-of-Funds, μεγέθους 250 εκατ. ευρώ, στο οποίο συμμετέχει και το ΤΑΝΕΟ, και έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης ρευστότητας που επηρεάζει τον κλάδο των επιχειρηματικών κεφαλαίων σε όλη την Ευρώπη.

Στο νέο fund που δημιουργήθηκε πριν από μερικούς μήνες, αλλά ακόμη είναι σε πρώιμο στάδιο, η συγκέντρωση κεφαλαίων είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των ευρωπαϊκών Sovereign Funds, που αποτελούν μέλη του European Venture Fund Investors Network (EVFIN). Τα funds αυτά εκτός του ΤΑΝΕΟ είναι η Caixa Capital (Πορτογαλία), Capital for Enterprise (Ηνωμένο Βασίλειο), CDC Enterprises (Γαλλία), Enterprise Ireland (Ιρλανδία), Finnish Industry Investment (Φινλανδία), Krajowy Fundusz Kapitalowy (Πολωνία), PMV (Βέλγιο) και Societe Regionale d” Investissement de Wallonie (Βέλγιο).

Όπως αναφέρεται στην διακήρυξη της ίδρυσης, κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο που χαρακτηρίζεται από την αρνητική οικονομική συγκυρία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με δεδομένη την έλλειψη παροχής ρευστότητας από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έχουν αυξημένες ανάγκες για κεφάλαια.

Bloomberg: «Φλερτάρουν» μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και αμερικανικών hedge funds 

Το «φλερτ» μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) με hedge funds των ΗΠΑ αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Το πρακτορείο αποκαλύπτει ότι στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ είχαν μέσα στην εβδομάδα συναντήσεις με τα επενδυτικά κεφάλαια Paulson & Co και Third Point LLC, τα οποία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ.

Το Bloomberg φιλοξενεί δηλώσεις του εντεταλμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ανδρέας Ταπραντζής ο οποίος υποστηρίζει πως υπάρχει βελτιωμένο κλίμα για επενδύσεις στην Ελλάδα. Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος και αν και αναγνωρίζει πως το ΤΑΙΠΕΔ δεν κινείται τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε σε σχέση με το μέγεθος της κρίσης. «Πριν από έξι μήνες ή ένα χρόνο, οι επενδυτές ερχόταν στην Ελλάδα ζητώντας αποδόσεις 30%, αυτό ήταν σουρεαλιστικό», τόνισε ο κ. Ταπραντζής.

Σύμφωνα με το Bloomberg η Ελλάδα σχεδιάζει να πουλήσει συμμετοχές σε ΟΛΠ και ΟΛΘ στα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά και να ολοκληρώσει την πώληση του Ελληνικού τον επόμενο μήνα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By