Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ποιοι ωφελούνται από την άνοδο της ανεργίας;

Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

anergiaΚι όμως, δεν είναι για όλους «κακό μαντάτο» η εκτόξευση της ανεργίας, η οποία σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ αγγίζοντας το 27,9% τον Ιούνιο του 2013.

Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, υπάρχει ένας κλάδος, άρρηκτα συνδεδεμένος με την πορεία της απασχόλησης στην Ελλάδα, που «τρίβει τα χέρια του» κάθε φορά που η ανεργία αυξάνεται. Ο λόγος για τα γραφεία εύρεσης εργασίας.

Οπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, για την εξέλιξη των ∆εικτών Κύκλου Εργασιών στον τοµέα των Υπηρεσιών, το β” τρίμηνο του 2013 ο τζίρος των γραφείων εύρεσης εργασίας σημείωσε αύξηση ύψους 12,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη άνοδο σε σύνολο 14 επιμέρους δεικτών του τριτογενούς τομέα.

Την πρώτη θέση κατέχουν οι υπηρεσίες παροχής συμβουλών διαχείρισης (19,4%) και ακολουθούν οι υπηρεσίες νομικών και λογιστικών δραστηριοτήτων (17,2%). Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το θετικό πρόσημο στην ετήσια μεταβολή του κύκλου εργασιών των εταιρειών σεκιούριτι (0,6%).

Αντιθέτως, κατά το εξεταζόμενο διάστημα η μεγαλύτερη συρρίκνωση τζίρου σημειώθηκε στις υπηρεσίες δραστηριοτήτων επεξεργασίας δεδοµένων και δραστηριοτήτων παροχής πληροφόρησης (-33,8%), στις υπηρεσίες διοικητικών δραστηριοτήτων γραφείου και δραστηριοτήτων υποστήριξης προς τις επιχειρήσεις (-20,2 %) και στις υπηρεσίες εκδοτικών δραστηριοτήτων (-19,6%).

Ε. Τριανταφύλλου

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By