Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πονοκέφαλος στην ΕΕ για την Αίγυπτο – Νέες συλλήψεις ισλαμιστών

Συνεδριάζει εκτάκτως το συμβούλιο των ΥΠ. ΕΞ. της Ευρώπης

EgyptosΔύο ακόμα σημαίνοντα πρόσωπα στους κόλπους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο συνέλαβαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις ασφαλείας. Πρόκειται για τον ιεροκήρυκα Σαφουάτ Χεγκάζι και τον εκπρόσωπο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μουράντ Αλι.

Την ίδια ώρα ο πνευματικός ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μπαντίε, ο οποίος συνελήφθη χθες τα ξημερώματα, τέθηκε υπό προληπτική κράτηση για ένα 15ήμερο για «παρακίνηση σε δολοφονία» διαδηλωτών, οι οποίοι τάσσονταν εναντίον του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι -ο οποίος προέρχεται από την Αδελφότητα-, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως η ΕΕ για την κρίση στην Αίγυπτο. Η ΕΕ καλεί όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και αναμένεται να κινηθεί προς αναθεώρηση των σχέσεών της με το Κάιρο. μΕπί τάπητος τίθεται η αναστολή της οικονομικής βοήθειας, ενώ το Βερολίνο θεωρεί επίσης ως μέσο πίεσης τη διακοπή στις πωλήσεις όπλων.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ υιοθέτησαν την Τρίτη μία πιο σκληρή γραμμή προς την κυβέρνηση της Αιγύπτου, τονίζοντας ότι η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων θα μπορούσε να επηρεάσει την αποστολή της αμερικανικής βοήθειας προς το Κάιρο. Διέψευσαν, ωστόσο, τις αναφορές περί διακοπής της οικονομικής ενίσχυσης.

Την Τρίτη πάντως ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Χαζέμ αλ Μπεμπλαουί, προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν λάθος αν αναστείλουν την ετήσια στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα του, ύψους περίπου 1,3 δισ. δολαρίων, λέγοντας ότι το Κάιρο θα μπορούσε να ζήσει και χωρίς αυτή τη βοήθεια.

Εάν η Ουάσινγκτον ακυρώσει ή περικόψει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο, «θα ήταν ένα κακό μήνυμα και θα επηρεάσει το στρατό για λίγο», είπε ο ασκών καθήκοντα επικεφαλής της αιγυπτιακής κυβέρνησης, σε συνέντευξή του, στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News. «Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η Αίγυπτος έχει ζήσει και χωρίς τη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας και επέζησε. Συνεπώς δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου να ζήσουμε υπό διαφορετικές συνθήκες », ανέφερε ο Χαζέμ αλ Μπεμπλαουί.

Σήμερα επίσης αναμένεται να εξεταστεί το αίτημα αποφυλάκισης του έκπτωτου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ αν και θεωρείται από πολλούς απίθανη προκειμένου να μην ενισχύσει το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By