Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΠΟΥ: Το Νοέμβριο διαθέσιμα τα εμβόλια για τον Έμπολα

Για το προσωπικό των υγειονομικών υπηρεσιών των χωρών που πλήττονται από την επιδημία στην δυτική Αφρική

ebola

Τουλάχιστον ένα αν όχι δύο εμβόλια για την πρόληψη από τον ιό Έμπολα ενδέχεται να είναι διαθέσιμα τον Νοέμβριο για το προσωπικό των υγειονομικών υπηρεσιών των χωρών που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία στην δυτική Αφρική με περισσότερους από 2.000 νεκρούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Μετά τις κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει και αφού ολοκληρωθούν αυτές που γίνονται, «εάν τα εμβόλια μοιάζουν ασφαλή, θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα τον Νοέμβριο για χρήση κατά προτεραιότητα από το προσωπικό των υπηρεσιών υγείας», ανέφερε ο ΠΟΥ σε μια ανακοίνωσή του.

Εξάλλου ο Οργανισμός τόνισε σήμερα ότι προϊόντα που παράγονται με βάση το αίμα επιζώντων του ιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του Έμπολα.

Τα υπάρχοντα αποθέματα των πειραματικών φαρμάκων για τον ιό είναι ιδιαίτερα περιορισμένα και δεν θα αρκέσουν ούτε για τους επόμενους μήνες, αλλά η κατάσταση όσον αφορά τα εμβόλια μοιάζει να είναι «ελαφρά καλύτερη», ανέφερε ο ΠΟΥ.

Ωστόσο η παροχή επαρκούς κλινικής φροντίδας, η αυστηρή τήρηση των κανόνων για την αποφυγή και τον έλεγχο της μόλυνσης και ο εντοπισμός των προσώπων τα οποία έχουν εκτεθεί στον ιό παραμένουν κρίσιμες παράμετροι για να τερματιστεί η επιδημία η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.097 ανθρώπους από τον Μάρτιο, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Υπάρχει μια αληθινή ευκαιρία να χρησιμοποιηθούν προϊόντα παράγωγα του αίματος. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό όσον αφορά τη νοσηλεία των ασθενών», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μαρί-Πολ Κίνι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

«Από το αρνητικό δεδομένο ότι έχουμε τόσους πολλούς ασθενείς προκύπτει ένα θετικό, ότι υπάρχουν επίσης πολλοί άνθρωποι που πλέον έχουν αναρρώσει, που επέζησαν και πηγαίνουν καλά. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να δώσουν αίμα, ορό για να προσφέρουμε νοσηλεία», διευκρίνισε ο Κίνι. «Ό,τι είναι διαθέσιμο θα χρησιμοποιηθεί επί του πεδίου για να θεραπευτούν ασθενείς το συντομότερο δυνατόν».

Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι μεταγγίσεις αίματος από επιζήσαντες που είχαν Έμπολα μπορεί να αποτρέψουν τη μόλυνση ή να θεραπεύσουν άλλους, αλλά δεν είναι ακόμα απόλυτα σαφές εάν αρκούν τα αντισώματα ή το πλάσμα αίματος επιζησάντων, σημείωσε ο ΠΟΥ.

Υπάρχουν δύο «υποσχόμενα» εμβόλια τα οποία είναι γνωστό ότι έφεραν ενθαρρυντικά αποτελέσματα στις δοκιμές τους σε ζώα και τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους πιθανόν θα είναι διαθέσιμα τον Νοέμβριο—και αν είναι θετικά, θα ανοίξει ο δρόμος για τη χρήση τους, είπε η Κίνι. Παράγονται από τις εταιρείες GlaxoSmithKline Plc και NewLink Genetics, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

By