Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Προχωρά σε ΑΜΚ η Eurobank

Κοντά στα 3 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας, εκτιμά η BlackRock

trapeza-eurobank

Οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο εντείνονται μετά από την ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Έτσι, η Eurobank αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ώστε καλύψει τις επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες που ανέδειξε η άσκηση αντοχής της BlackRock για την περίοδο 2013-2016.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της άσκησης, η Eurobank χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 2,945 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το ΔΣ έχει ήδη συγκληθεί για να αποφασίσει, σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης. Υπενθυμίζεται πως η Eurobank βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ καθώς ήταν η μοναδική από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που δεν κατόρθωσε να ανακεφαλαιοποιηθεί κατά 10% με ίδια κεφάλαια το καλοκαίρι του 2013.

Θέμα της συνέλευσης των μετόχων είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για ποσό που θα καλύπτει πλήρως τις βασικές κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει από όλες τις τράπεζες να καταθέσουν έως τις 15 Απριλίου τα σχέδιά τους για κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών τους.

Πέραν της Eurobank, ΑΜΚ έως και 1,75 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει ανακοινώσει πως προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς.

By