Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πυρά Σημίτη κατά Κώστα Καραμανλή

«Η διακυβέρνηση Καραμανλή υπέυθυνη για τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας»

simitis

Ευθεία επίθεση εναντίον του Κώστα Καραμανλή έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε η Herald Tribune στην Αθήνα. Συγκεκριμένα υπέδειξε την περίοδο της πρωθυπουργίας του κ. Καραμανλή ως υπεύθυνη για την οικονομική κρίση και τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας.

Όπως σημειώνει το Έθνος, ο κ. Σημίτης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Παράδειγμα της διασύνδεσης πολιτικής και οικονομικών κρίσεων στην Ελλάδα υπήρξε η τεράστια σπατάλη πόρων κατά το διάστημα 2004-2009 για πελατειακές κομματικές εξυπηρετήσεις και κομματικούς διορισμούς».

Συνεχίζοντας ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε: «Κατά την πενταετία αυτή μόνο οι δαπάνες του δημοσίου για αμοιβές αυξήθηκαν συνολικά κατά 4,5% δισ. σε σχέση με την αύξηση της προηγούμενης οκταετίας χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχες εισπράξεις. Ήταν μία από τις αιτίες του εκτροχιασμού».

Ο Κώστας Σημίτης, πάντως, έστρεψε τα βέλη του και κατά του μειωμένου ελέγχου στις τράπεζες από την ΕΚΤ και τα κράτη-μέλη, κάτι που επίσης οδήγησε στην κρίση εντός της Ευρωζώνης. Είπε συγκεκριμένα: «Κύρια αιτία της κρίσης στην Ευρωζώνη υπήρξε επίσης η πολιτική απροθυμία ουσιαστικού ελέγχου των τραπεζών από τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι τράπεζες χορήγησαν ανεμπόδιστα δάνεια σε κράτη και επιχειρήσεις σε ύψος πολύ μεγαλύτερο από τα κεφάλαιά τους, δάνεια τα οποία δεν μπορούσαν αργότερα να εισπράξουν με αποτέλεσμα να διατρέξουν τον κίνδυνο πτώχευσης.
Οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να επέμβουν για να τις διασώσουν, εξάντλησαν τα αποθέματά τους και δεν διέθεταν πια χρήματα για να λειτουργήσουν».

By