Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πόσες συνήθειες των υπερ-οργανωτικών ατόμων διαθέτεις;

Ποιος αλήθεια δεν θα προτιμούσε να αποφύγει το άγχος και το χάσιμο χρόνου που του προκαλεί κάθε φορά το χάσιμο των κλειδιών του;

1174474_98143983

Γράφει η Εύα Κοκκόρου

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα , το 80% των ερωτηθέντων είπαν πως το να είσαι οργανωτικός βελτιώνει την απόδοση στην εργασία, αυξάνει την αίσθηση ελέγχου καθώς και την ψυχική ενέργεια. Τα καλά νέα είναι ότι ο καθένας μπορεί να είναι οργανωτικός με μερικά άτομα να τους είναι πιο φυσικό. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Εθνικού Συνδέσμου Επαγγελματιών Διοργανωτών της Φιλαδέλφεια η οργανωτικότητα είναι μία ικανότητα που μπορεί να αποκτηθεί.

Τα  εξαιρετικά οργανωτικά άτομα διακρίνονται από εφτά κοινές συνήθειες:

1. Γνωρίζουν πότε να κάνουν το καλύτερο για την δουλειά τους.

Τα οργανωτικά άτομα γνωρίζουν να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα σε συγκεκριμένη στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας που είναι καλύτερα προσαρμοσμένη στο επίπεδο ενέργειας που απαιτείται. Για παράδειγμα, ένα project για το οποίο απαιτείται καθαρή σκέψη και δημιουργικές ιδέες δεν θα το αφήσουν για το απόγευμα όπου παρατηρείται  έκπτωση λειτουργικότητας.

2.Κάνουν ένα πράγμα κάθε φορά.

Οι περισσότερο αποτελεσματικοί , αποδοτικοί και οργανωτικοί στη δουλειά τους, δίνουν όλη την προσοχή τους σ’ ένα έργο. Απομονώνουν  οτιδήποτε τους διασπά για να διαφυλάξουν τον χρόνο τους είτε όταν είναι στην δουλειά τους, είτε με την οικογένεια τους, είτε μόνοι τους.

3. Χαρακτηρίζονται από την συμπεριφορά ‘’ κάν ΄το τώρα’’ .

Ακόμα δηλαδή και για κάτι  απλό που θα χρειαστεί λιγότερο από πέντε λεπτά για να ολοκληρωθεί, τα άτομα αυτά θα προτιμήσουν να το κάνουν αμέσως ώστε να μην υπάρχει καμία εκκρεμότητα για αργότερα.

4.Προετοιμάζονται.

Τα άτομα αυτά είναι έτοιμα για οτιδήποτε. Γνωρίζουν πόσο χρόνο έχουν για να ολοκληρώσουν ένα έργο αλλά για να μην προκύψει κάτι έκτακτο το τελειώνουν νωρίτερα.

5.Τσεκάρουν τις λίστες τους.

Οι οργανωτικοί τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Και εδώ υπάρχει κέρδος. Ξοδεύουμε πολύ ενέργεια προσπαθώντας να θυμόμαστε όλα όσα πρέπει να κάνουμε. Γράφοντας τα όμως σ΄ ένα χαρτί ελευθερώνεται τόση ψυχική ενέργεια, ώστε ακόμα και  άτομα που έχουν πρόβλημα με τον ύπνο τους κοιμούνται καλύτερα γράφοντας απλά αυτό που έχουν να κάνουν.

6.Μπορεί να μην είναι πάντα ‘’ανοιχτοί’’ σε καινούργιες ιδέες.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2013, έδειξε ότι άτομα που δούλευαν σε ακατάστατο γραφείο είχαν περισσότερες δημιουργικές ιδέες συγκριτικά με αυτά που δούλευαν σε ένα τακτοποιημένο όπως συνηθίζουν δηλαδή να το διατηρούν τα οργανωτικά άτομα.

7.Ζητούν βοήθεια.

Τα άτομα αυτά γνωρίζουν τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους και πράττουν ανάλογα. Γνωρίζουν πότε δεν χρειάζεται να τα κάνουν όλα μόνοι τους και απευθύνονται για βοήθεια για να αποφύγουν το επιπρόσθετο άγχος.

 

Ευαγγελία Κοκκορού

Ψυχολόγος με Ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή –Ψυχοθεραπεύτρια

(Visited 1 times, 1 visits today)
By