Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σήμερα η εκδίκαση της αγωγής που κατέθεσε η ΔΕΗ κατά της ΓΕΝΟΠ

Σε αναμονή για επιστράτευση η κυβέρνηση

deh-800x533

Στις 1 σήμερα το μεσημέρι θα εκδικαστεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή που κατέθεσε η ΔΕΗ εις βάρος της ΓΕΝΟΠ, με το αίτημα να χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΕΝΟΠ. Από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ που από χθες συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της βουλής.

Εν τω μεταξύ ανοιχτό το χαρτί της επιστράτευσης κρατά η κυβέρνηση διαμηνύοντας μέσω των στελεχών της πως «δεν θα επιτρέψει να διασυρθεί η διεθνής εικόνα της χώρας από ένα ενδεχόμενο μπλακ άουτ» και ότι «θα κάνει ότι χρειαστεί για να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον».

Ωστόσο σε μία προσπάθεια να κοπάσει η θύελλα των αντιδράσεων από την πλευρά των συνδιακλιστών της ΔΕΗ αλλά και να καμφθούν οι ενστάσεις που έχουν εκδηλώσει κυβερνητικοί βουλευτές για επιμέρους ρυθμίσεις ο υπουργός ΥΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης κατέθεσε τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ.

Ειδικότερα, διευκρινίζεται ότι το σύνολο των εσόδων από την αποκρατικοποίηση θα πάει στη ΔΕΗ, οι οικονομικές προτάσεις πρέπει να είναι πάνω από τη λογιστική αξία της εταιρείας, οι εργαζόμενοι προστατεύονται από απόλυση για πέντε χρόνια και οι κάτοικοι κοντά στις μονάδες θα έχουν προτεραιότητα σε τυχόν προσλήψεις λόγω εντοπιότητας.

Επίσης, ξεκαθαρίζεται ότι η πελατειακή βάση της νέας εταιρείας, μετά την απόσχιση, θα είναι ανάλογη του προφίλ της πελατειακής βάσης της ΔΕΗ «ιδίως από άποψη οικονομικής συμπεριφοράς και δεδομένων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ανά κατηγορία πελατών», δηλαδή δεν θα δοθεί στη «μικρή» ΔΕΗ το «φιλέτο» του πελατολόγιου της ΔΕΗ.

By