Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αύριο οι εκλογές στη Βενεζούέλα

Μεταξύ Νίκολα Μαδούρου και Ενρίκε Καπρίλες η μάχη

 

tsavesΤο νέο πρόεδρο της Βενεζουέλας και διάδοχο του Ούγκο Τσάβες καλούνται να επιλεξουν αύριο οι ψηφοφόροι της χώρας.

Αντίπαλοι στην εκλογική αναμέτρηση ο αριστερός υπηρεσιακός πρόεδρος Νίκολα Μαδούρο και ο υποψήφιος της ενιαίας αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες.

Η προεκλογική εκστρατεία ήταν εξαιρετικά βραχύβια, καθώς κράτησε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Σε αυτήν ο Μαδούρο στάθηκε στους ισχυρούς δεσμούς του με τον Τσάβες, ενώ ο Καπρίλες μίλησε για την συνένωση σε μια βαθιά διχασμένη χώρα αλλά και για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης απέφυγε προσεκτικά την οποιαδήποτε επιθετική κριτική κατά του εκλιπόντος Τσάβες, ο θάνατος του οποίου έφερε πολλούς κατοίκους της Βενεζουέλας σε κατάσταση σοκ.

Ωστόσο, ο Μαδούρο θεωρείται ως το άνετο φαβορί, αν και φάνηκε να υποχωρεί κάπως η δημοτικότητα του καθώς πλησίαζαν οι εκλογές.

Απο την άλλη, ο Καπρίλες ρίχνει στο βάρος στην καταπολέμηση της διαφθοράς, του εγκλήματος και του πληθωρισμού, που είναι από τα υψηλότερα ετήσια στον κόσμο, καθώς το 2012 έφτασε στο 27,6%, παρότι τα δημόσια ταμεία συντηρούνται από τα δισεκατομμύρια δολάρια που αντλεί η χώρα με το πετρέλαιο.

 

By