Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σαμαράς: Η χώρα αλλάζει σελίδα

Samaras Maximou

«Βγαίνουμε από τη μνημονιακή εποχή» τόνισε εγκαινιάζοντας την 78η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός

Samaras «Η ΔΕΘ θα αποτελεί το πρόσωπο της αναπτυξιακής Ελλάδας» και όχι τον «καθρέφτη του κρατισμού» ανέφερε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Αναφερόμενος στο ρόλο της συμπρωτεύουσας, ο πρωθυπουργός την περιέγραψε ως επενδυτικό κόμβο για τη Βόρεια Ελλάδα, μετά την ενοποίηση της ΔΕΘ με τη HELEXPO, την αναβάθμιση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, τη σύνδεση του λιμανιού με σιδηροδρομικό δίκτυο, την εξεύρεση λύσεων για το μετρό.

Με το βλέμμα στραμμένο στην ΠΓΔΜ, «δεν γίνονται δεκτές ούτε προκλήσεις ούτε αλυτρωτισμοί» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, κάνοντας εκτενή αναφορά στο κυβερνητικό έργο.

«Αυτή τη στιγμή όλοι οι διεθνείς οργανισμοί συμφωνούν ότι το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης για την οικονομία μας». Απευθυνόμενος στο ακροατήριο, «σκεφτείτε που ήμασταν πέρυσι τέτοιο καιρό» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι «το μόνο που χρειάζεται είναι να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα και οι δανειστές». «Μια νέα μετρολογία δεν την αντέχει πλέον η οικονομία μας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ώστε η «Ελλάδα να είναι μια μοναδική νησίδα σταθερότητας».

Απαριθμώντας τους σταθμούς του κυβερνητικού έργου, «πρώτον ανακεφαλαιοποιήθηκε το τραπεζικό μας σύστημα» επισήμανε ο κ. Σαμαράς,αναφέροντας τις αλλαγές στα κριτήρια του Τειρεσία, την επιστροφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, αλλά και την εφαρμογή των «σαρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Επιπλέον, «αρχίζει να μπαίνει τάξη» στα δημόσια νοσοκομεία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στη δημόσια ασφάλεια, τόνισε ο πρωθυπουργός, στεκόμενος στο φορολογικό σύστημα.

«Φέτος είναι η πιο δύσκολη χρονιά για όλους. Αλλά αυτό είναι μόνο για φέτος. Να τελειώνουμε» τόνισε ο κ. Σαμαράς για την επιβάρυνση των πολιτών λόγω των φόρων, λέγοντας ότι «για πρώτη φορά η φοροδιαφυγή αρχίζει ν χτυπιέται».

«Το επόμενο χειροπιαστό επίτευγμα είναι ότι για πρώτη φορά πετυχαίνουμε πρωτοτεγενές πλεόνασμα . Καλύπτουμε μόνοι μας τις τρέχουσες του έτους ανάγκες προϋπολογισμού» εξήγησε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντάς ως το «πρώτο αποφασιστικό βήμα για να βγούμε από τη μνημονιακή πολιτική».

Θα υπάρξουν βάσει αυτού ελάφρυνση και αποκατάσταση των αδικιών, αλλά ακόμη δεν είναι ευκρινές αν αυτό θα αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ένστολους ή το πετρέλαιο θέρμανσης περιέγραψε ο κ. Σαμαράς.

«Φέτος είναι η πρώτη φορά που στα μέσα της χρονιά η ύφεση εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη από εκείνη που είχαν υπολογίσει» σημείωσε, καθώς και ο «τουρισμός σημειώνει φέτος άνοδο ρεκόρ, οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τα 18 εκατομμύρια».

Ως «Οιωνό ανάπτυξης» εξέλαβε ο πρωθυπουργός την αναγγελία του TAP, ενώ έκανε λόγο για άμεσες ενέργειες ανακούφισης ανέργων, μεταξύ των οποίων τα προγράμματα 45.000 μαθητείας, αλλά και οι 50.000 θέσεις εργασίας για ανέργους.

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, « το καθαρό μας χρέος είναι 305δις» τόνισε ο κ. Σαμαράς, επαναλαμβάνοντας ότι «μειώσαμε το χρέος κατά 145 δις ευρώ». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, βγαίνουμε από τη μνημονιακή εποχή», αν και « η Ελλάδα πλήρωσε μαζεμένες όλες τις αμαρτίες του παρελθόντος».

Εξαπολύοντας επίθεση στην αντιπολίτευση, «η πετυχημένη πορεία εξόδου από την κρίση καταργεί κάθε αιτία πολιτικής τους ύπαρξης» υποστήριξε ο κ. Σαμαράς, λέγοντας ότι «έγιναν ένα με το χθες». «Και απέναντι τους οι νεοναζί, τι να πεις για αυτούς;» διερωτήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς για τη Χρυσή Αυγή, υποστηρίζοντας ότι «η παρουσία τους και μόνο αποδυναμώνει την Ελλάδα».

Με ορίζοντα, «το 2021 να γιορτάσουμε μια Ελλάδα πιο ελεύθερη, πιο σίγουρη για τον εαυτό της» υπογράμμισε, «αυτή την νέα Ελλάδα χτίζουμε από σήμερα, τη χτίζουμε όλοι μαζί», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By