Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σαμαράς: Η χώρα διέψευσε αυτούς που προέβλεπαν Grexit

«H ελληνική Προεδρία ήταν από τις πιο πετυχημένες»

omilia-a-samara-sti-thessaloniki

«Η χώρα διέψευσε όσους μιλούσαν για grexit» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την εναρκτήρια ομιλία του του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα αποτελέσματα της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.

Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό των όσων πέτυχε η ελληνική Προεδρία στην ΕΕ, στο περασμένο εξάμηνο, υπογράμμισε ότι «έγιναν προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστούν οι θεσμικές ανεπάρκειες του ευρώ και προετοιμάσθηκε καλύτερα η νομισματική ένωση», και αναφέρθηκε στα 67 νομοθετήματα που πέρασαν σε μόλις 4 μήνες από το Συμβούλιο και τα άλλα 50 που έχουν φτάσει σε προχωρημένο νομοθετικό επίπεδο.

«Η τραπεζική ένωση, ο μηχανισμός εκκαθάρισης τραπεζών και ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας ξεκόλλησαν επί ελληνικής προεδρίας», σημείωσε χαρακτηριστικά και έσπευσε να επισημάνει  πως «η χώρα παρά τις δυσχερείς συνθήκες στο εξωτερικό «διεξήγαγε μια από τις πιο πετυχημένες νομοθετικά προεδρίες», δεχόμενος τα συγχαρητήρια της Κομισιόν διά του προέδρου Μπαρόζο και του ΕΚ δια του Μάρτιν Σουλτς.

«Το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι ζωντανό. Προχωράει άνισα, αλλά προχωράει» τόνισε ο κ. Σαμαράς και εξέφρασε την εκτίμηση πως «ο ρυθμός ανάπτυξης της ΕΕ, επιταχύνεται».

Καταλήγοντας ο Πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στον Μάρτιν Σούλτς για την επανεκλογή του στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να πάρει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τη θέση του προέδρου της νέας Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μπαρόζο ανέφερε ότι η Ελλάδα όχι μόνο απέδειξε ότι έχει τη βούληση να αλλάξει και να μεταρρυθμιστεί στο εσωτερικό της, αλλά και να δείξει ότι ταυτόχρονα μπορεί συμβάλει στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Παρέμβαση για το θέμα της ΔΕΗ 

Παράλληλα,σε παρέμβασή του για το θέμα της ΔΕΗ, από το Στρασβούργο,  ο  πρωθυπουργός χαρακτήρισε «κακόγουστο αστείο»  την κριτική της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστών, ότι η κυβέρνηση ξεπουλάει τα πάντα.

«Στην Ελλάδα προσπαθούμε να προχωρήσουμε σε αποκρατικοποιήσεις που έχουν γίνει παντού αλλού στον κόσμο και παντού αλλού απέδωσαν» τόνισε, ενώ έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του ΟΤΕ, λέγοντας πως, από τον καιρό που αποκρατικοποιήθηκε, οι Έλληνες απέκτησαν εύκολη πρόσβαση στο τηλέφωνο σε χαμηλότερες τιμές. Ειδικά για το θέμα της «μικρής ΔΕΗ» διαβεβαίωσε ότι θα έρθει στη Βουλή και θα συζητηθεί εκτενώς.

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψω σε φανατικούς λαϊκιστές και δημιουργούς ψεύτικων εντυπώσεων στον ελληνικό λαό, να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα για πρόοδο. Το δικαίωμα της προόδου περνάει και μέσα από τις αποκρατικοποίησεις» υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε: «Το κράτος που έπαιζε τον επενδυτή και κατέστρεφε την οικονομία έχει πια πεθάνει και δεν πρόκειται αυτού του είδους τη ζωή που είναι σε βάρος του ελληνικού λαού, τη ζωή δηλαδή των συνδικαλιστών που διοικούσαν κρατικές αποτυχημένες επιχειρήσεις, να το αφήσουμε να συνεχιστεί».

«Αποτελεί ελπίδα για τη Δημοκρατία ο κρυπτόμενος επί δύο χρόνια πρωθυπουργός να δηλώνει ότι θα κάνει την τιμή στη Βουλή των Ελλήνων να την επισκεφθεί. Αιδώς Αργείοι» ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σαμαρά ότι το θέμα της ΔΕΗ θα έρθει στο κοινοβούλιο.

By