Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σερβία: Αντιδράσεις στις νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων

Οι μειώσεις θα φτάσουν έως και τα 210 ευρώ

9f7446b6aa093e10add55015a82cb710_XL

Μειώσεις μισθών στο δημόσιο από την 1η Νοεμβρίου ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας της Σερβίας, Ντούσαν Βούγιοβιτς, ο οποίος επισήμανε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός δύο ημερών.

Ο κ. Βούγιοβιτς ανέφερε ότι οι μισθοί στον δημόσιο τομέα και οι συντάξεις θα μειωθούν κατά 10%, κάθετα, μέχρι το ποσό των 25.000 δηναρίων (210 ευρώ).

Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι το μέτρο αυτό θα πλήξει το 39% των συνταξιούχων, με δεδομένο ότι οι υπόλοιποι λαμβάνουν σύνταξη μικρότερη του εγγυημένου ορίου των 25.000 δηναρίων.

Ο Ντούσαν Βούγιοβιτς τόνισε ότι τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία για να μειωθεί το έλλειμμα και σταδιακά το δημόσιο χρέος, που από το 2008 μέχρι σήμερα σχεδόν διπλασιάστηκε «αγγίζοντας» το 75% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει σχεδόν κατά 30 μονάδες το προβλεπόμενο από τους νόμους της Σερβίας όριο δημόσιου χρέους, που έχει οριστεί στο 45% του ΑΕΠ.

Οι αντιδράσεις στο μέτρο φυσκά ήταν άμεσες και εντάθηκαν μετά την άρνηση του υπουργού Οικονομικών να απόρριψει τις προτάσεις συνδικάτων και πολιτικών φορέων για εξαίρεση των εκπαιδευτικών, δικαστικών και γιατρών, τονίζοντας ότι χωρίς τη μείωση μισθών στους κλάδους αυτούς δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η επιτυχία των μέτρων οικονομικής εξυγίανσης.

Η αναγγελία ψήφισης των μέτρων προκάλεσε κοινωνικές αντιδράσεις. Τα μεγαλύτερα τέσσερα συνδικάτα των εκπαιδευτικών κήρυξαν από σήμερα απεργία διαρκείας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, το 25% των σχολείων δεν λειτουργεί καθόλου και το 17% λειτουργεί με μειωμένη τη διάρκεια της ώρας διδασκαλίας, ενώ τα υπόλοιπα σχολεία λειτουργούν κανονικά. Ο υφυπουργός Παιδείας Ζόραν Κόστιτς ανέφερε ότι θα ασκηθούν διώξεις σε όλους τους εκπαιδευτικούς που δεν προσήλθαν στην εργασία τους.

Η σερβική νομοθεσία απαγορεύει στους εκπαιδευτικούς την πλήρη παύση της εργασίας και αναγνωρίζει μόνο το δικαίωμα στην απεργία με μείωση της διάρκειας της διδακτικής ώρας. Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών ανακοίνωσαν ότι, παρά τις προειδοποιήσεις του υπουργείου, θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις, επισημαίνοντας ότι οι μισθοί των εκπαιδευτικών είναι ήδη κάτω από τον μέσο όρο των μισθών στη Σερβία.

By