Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σε δύο Αμερικανούς και ένα Γερμανό το Νόμπελ Ιατρικής 2013

Σε δύο Αμερικανούς και ένα Γερμανό απονεμήθηκε το Νόμπελ Ιατρικής του 2013,  για την ανακάλυψη του συστήματος μεταφοράς μοριακού φορτίου από τα κύτταρα.

nobel1

Το βραβείο Νομπέλ Ιατρικής και Φυσιολογίας 2013 απονεμήθηκε στους Αμερικανούς Τζέιμς Ρόθμαν και Ράντι Σέκμαν και στον Γερμανό Τόμας Ζίντχοφ, για την έρευνα που διεξήγαγαν σχετικά με το πώς τα κύτταρα οργανώνουν το σύστημα μεταφοράς τους, όπως ανακοίνωσε ο φορέας που δίνει τα βραβεία αυτά.

«Μέσω των ανακαλύψεών τους οι Ρόθμαν, Σέκμαν και Ζίντχοφ αποκάλυψαν το εξαίσια ακριβές σύστημα ελέγχου για την μεταφορά και την παράδοση του κυτταρικού φορτίου», αναφέρει η Επιτροπή Νόμπελ που συνεδρίασε στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, στην ανακοίνωσή της για την απονομή του βραβείου, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. κορόνων (περίπου 884.000 ευρώ).

Οι βραβευθέντες επιστήμονες ανακάλυψαν το μηχανισμό ρύθμισης μετακίνησης κυστιδίων, το μείζον σύστημα μεταφοράς στα κύτταρα του ανθρώπου.

Τα κυστίδια είναι μικρές ομάδες μορίων χημικών ουσιών, που παράγει ο οργανισμός όπως η ινσουλίνη και οι διαλυτές πρωτεϊνες. Τα μόρια αυτά «δένονται» σε κυστίδια, σαν σε μικρά «πακέτα», ώστε να μεταφερθούν από το ένα κύτταρο στο άλλο και από το ένα σημείο του ανθρώπινου οργανισμού σε άλλο. 

Ο Ράντι Σέκμαν ανακάλυψε ένα ζεύγος γονιδίων που είναι απαραίτητο για την κυκλοφορία των κυστιδίων. Ο Τζέιμς Ρόθμαν εντόπισε τον μηχανισμό των πρωτεϊνών που επιτρέπει στα κυστίδια να αλληλεπιδράσουν με τους στόχους τους, ώστε να πραγματοποιηθεί η μεταφορά των βιοχημικών ουσιών. Ο Τόμας Ζούντχοφ, ανακάλυψε πώς «εκπαιδεύονται» τα κυστίδια ώστε να απελευθερώσουν το φορτίο τους με ακρίβεια.

Ο Ρόθμαν είναι καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Γιέιλ, ο Σέκμαν είναι καθηγητής στο Τμήμα Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ και ο Ζούντχοφ είναι καθηγητής Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

Τα υπόλοιπα Νόμπελ θα ανακοινωθούν σταδιακά τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα την Τρίτη, το Νομπέλ Φυσικής, την Τετάρτη το Νομπέλ Χημείας, την Πέμπτη το Νομπέλ Λογοτεχνίας, την Παρασκευή το Νομπέλ Ειρήνης και την επόμενη Δευτέρα το Νομπέλ Οικονομικών Επιστημών.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By