Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στα χέρια Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου η ΠΑΝΓΑΙΑ της Εθνικής Τράπεζας

Έκλεισε το deal, ανακοινώνεται τις επόμενες ημέρες

Της Ελένης Στεργίου

ethnikitrapeza

Στα σίγουρα χέρια Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου φαίνεται να αφήνει η Εθνική Τράπεζα το «παιδί» της ΠΑΝΓΑΙΑ. Οι δύο πλευρές φέρεται να συμφώνησαν και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ότι ο Β. Steinmetz αναμένεται να αγοράσει πάνω από το 50% της μονάδας ακινήτων (ΠΑΝΓΑΙΑ), ο οποίος συμμετέχει σε επενδυτικό σχήμα μέσω της Beny Steinmetz Group Real Estate.

Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες με το αμερικανοισραηλινών συμφερόντων επενδυτικό σχήμα INVEL το οποίο διαχειρίζεται ο Κρις Παπαχριστοφόρου, πρώην στέλεχος της Deutsche Bank.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαχείριση όμως της Πανγαία θα παραμείνει στην Εθνική, όπως και της Eurobank Properties στην Eurobank.

Η συμφωνία εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ και το μόνο που έχει μείνει είναι η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σενάρια θέλουν τον κροίσο να ενδιαφέρεται και για τον Αερολιμένα Αθηνών, αλλά και για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα έχει εκφράσει, αρκετές φορές στον παρελθόν, την πρόθεσή της να πωλήσει την Πανγαία, ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σχεδιάζει την πώληση του 100% της εταιρείας. Παράλληλα, όπως σχολιάζουν τραπεζικοί κύκλοι, έως το πρώτο τρίμηνο του 2014 θα έχει ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Η φήμη αυτή εκτιμάται ότι δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς συμπίπτει με το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στο Ισραήλ, ο οποίος συνοδεύεται από πολλούς υπουργούς της κυβέρνησης, αλλά και επιχειρηματίες.

Οι Ισραηλινοί, όπως διαρρέεται από κυβερνητικού κύκλους, εκφράζουν μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα μεταξύ άλλων για τα εξής:

• Ελληνικό: Στα τέλη του Οκτωβρίου αναμένεται να υποβληθούν οι τελικές προσφορές για την παραχώρηση του Ελληνικού. Η ισραηλινή εταιρεία Elbit είναι από τα φαβορί
• ΕΥΑΘ: Η Ισραηλινή κρατική εταιρεία ύδρευσης Mekorot, συμμετέχει σε μία από τις δύο κοινοπραξίες που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, και η Mekorot θα ενδιαφερθεί και για την ΕΥΔΑΠ
• ΛΑΡΚΟ: Ενδιαφέρον από την Cunico Resources, συμφερόντων πάλι Β. Steinmetz

(Visited 1 times, 1 visits today)
By