Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Tί ζήτησε ο Μr. Gazprom από τον Σαμαρά

Δεν ήταν τυχαίο το ταξίδι αστραπή του Αλεξέι Μίλερ, στενού φίλου του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Του Γιάννη Πιτταρά

 

Gazprom CEO at Prime Minister's officeΕπί 40 λεπτά ο Αντώνης Σαμαράς και ο αναπληρωτής πρόεδρος της Gazprom και πρόεδρος του Management Committee του  ρωσικού ομίλου Gazprom Αλεξέι Μίλερ συζητούσαν στο Μέγαρο Μαξίμου για το ενδιαφέρον του ρωσικού κολοσσού να επενδύσει στην χώρα μας, μέσω της συμμετοχής του στο διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ. Το ταξίδι αστραπή του Αλεξέι Μίλερ, στενού φίλου του Βλαντιμίρ Πούτιν μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Και μόνο να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος των κονδυλίων που χειρίζεται τα οποία ξεπερνούν τον προϋπολογισμό των μισών χωρών της Ε.Ε.

Οι γνωρίζοντες, λένε χαρακτηριστικά ότι στην ιεραρχία βρίσκεται κάτω από τον Ρώσο Πρόεδρο και πάνω από τον Πρωθυπουργό…

Η ένστασή του μία και μοναδική

Να γίνει ένας καθαρός και σωστός διαγωνισμός, στον οποίο επιθυμεί η Gazprom να συμμετάσχει καταθέτοντας τον σχετικό φάκελο με τις δεσμευτικές προσφορές, μέχρι τις 12 Απριλίου που λήγει η προθεσμία.

Έδωσε όμως και διαβεβαιώσεις ότι παραμενει στο τραπέζι η πρόταση να περάσει ο south stream – ο αγωγός φυσικού αερίου – από την χώρα μας, αλλά επισήμανε και το ενδιαφέρον του για ενδεχόμενες συνεργασίες και με άλλες ελληνικές επιχειρήσεις για την κατασκευή σταθμών φυσικού αερίου που θα τους προμηθεύει αυτός.

Ποιός είναι ο Μίλερ

O Αλεξέι Μπαρίσαβιτς Μίλερ είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ρώσους επιχειρηματίες. Εδώ και περίπου έξι χρόνια ηγείται από το γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου της Gazprom, ενός ενεργειακού κολοσσού που δεν χρειάζεται συστάσεις.

Πιστός σύμμαχος του προέδρου Πούτιν, ο Μίλερ έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για την ανάδειξη της εταιρείας του σε ενεργειακό πρωταθλητή της Ρωσικής Συνομοσπονδίας. Ως διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, συνεργάζεται στενά με τον φερόμενο ως διάδοχο στην προεδρία της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1962 στο Λένινγκραντ της ΕΣΣΔ, ο Μίλερ γίνεται δεκτός το 1979 από το Ινστιτούτο Βαζνεσένσκι της ίδιας πόλης. Το 1991 το γραφείο του δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης τον καλεί να υπηρετήσει στον τομέα των διεθνών σχέσεων, όπου και παραμένει για μία πενταετία. Ο Μίλερ χρίζεται επικεφαλής του Τμήματος Παρακολούθησης Αγορών στη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και προάγεται πρώτα σε επικεφαλής της Διεύθυνσης και μετά σε αντιπρόεδρο της Επιτροπής Διοίκησης του δημαρχικού γραφείου.

Την ημέρα που άλλαζε ο χρόνος και η χιλιετία, στις 31 Δεκεμβρίου 1999, ο Πούτιν γίνεται πρόεδρος και η καριέρα του Μίλερ εκτοξεύεται σε εθνικό επίπεδο. Του ανατίθεται το πηδάλιο του Βαλτικού Συστήματος Αγωγών και σύντομα μεταπηδάει στην κυβέρνηση Πούτιν, η οποία βάζει στα χέρια του το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Ενέργειας.


 

By