Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στην «εντατική» το Ερρίκος Ντυνάν

Όλη και δυσκολότερη γίνεται η προσπάθεια της εξαγοράς του «Ερρίκου Ντυνάν».

errikos ntunanΜε αναστολή λειτουργίας ακόμη και εντός την εβδομάδας κινδυνεύει το «Ερρίκος Ντυνάν», έχοντας δεχτεί και το τελειωτικό χτύπημα της τραπεζικής κρίσης στην Κύπρο, καθώς το νοσοκομείο είχε λάβει δάνειο από τη Λαϊκή Τράπεζα, όπου και διατηρεί οφειλές ύψους 90 εκατ. ευρώ.

Ούτε και η διαδικασία της πώλησης του φαίνεται να βαίνει θετικά, αφού από τους τέσσερις βασικούς ενδιαφερόμενους για την εξαγορά του (Ιασώ, Metropolitan και δύο ξένα funds), που όμως απλά είχαν καταθέσει προσφορές μη δεσμευτικού χαρακτήρα και όχι την εγγυητική επιστολή των 12 εκατ. ευρώ, απέμεινε μόνο το Metropolitan, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το Metropolitan, όπως λένε έγκυρες πηγές μέσα από το «Ερρίκος Ντυνάν», έχει θέσει σαν προϋπόθεση για να προχωρήσει στην εξαγορά την απόλυση 500 υπαλλήλων από τους 1.040 συνολικά, γεγονός που εγείρει από μόνο του θέμα λειτουργίας του νοσοκομείου.

Δεν υπάρχει επίσημη παρέμβαση από την ηγεσία του υπουργείο Υγείας, με τη διοίκηση των εργαζομένων κατά τη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα με το σύμβουλο υπουργού Υγείας Ν. Μπεχράκη, να παίρνουν μόνο προφορικές διαβεβαιώσεις, πως δηλαδή γίνεται προσπάθεια να μην κλείσει το «Ερρίκος Ντυνάν».

Στο ζήτημα του «Ερρίκου Ντυνάν» αλλά και του δανείου στη Λαϊκή Τράπεζα είχε βέβαια αναφερθεί από τη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στις αρχές του μήνα, ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η τράπεζα, που είναι η επισπεύδουσα αρχή για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο νοσοκομείο δεν μπορεί να παράσχει στοιχεία που θα συνέβαλαν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ άγνωστο παραμένει εάν θα κάνει απαιτητό το δάνειο. Ωστόσο, ο υπουργός έσπευσε να υπογραμμίσει ότι τυπικά εξακολουθεί να ισχύει η εκδήλωση ενδιαφέροντος από κάποιες πλευρές για το «Ερρίκος Ντυνάν», ενώ επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια να πληρωθούν κατά το δυνατόν οι εργαζόμενοι μέσω των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ.

Αυτή τη στιγμή τα συνολικά χρέη του νοσοκομείου αγγίζουν συνολικά τα 260 εκατ., ενώ και η προμήθεια υλικών καθίσταται πλέον αδύνατη εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας. Η πρόταση που τίθεται πλέον από τους εργαζομένους είναι το «Ερρίκος Ντυνάν» να λειτουργήσει υπό άμεσο κρατικό έλεγχο με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από το υπουργείο Υγείας, ενώ προβάλλεται και ζήτημα αλλαγής διοίκησης.

Να σημειωθεί πως αρχικός στόχος ήταν να είχε βρεθεί αγοραστής εδώ και τρεις μήνες, ακριβώς εξαιτίας των πιεστικών οικονομικών προβλημάτων με τα οποία βρισκόταν αντιμέτωπο το «Ερρίκος Ντυνάν» σχεδιασμός που κρίθηκε από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές ως «υπερ- αισιόδοξος», λόγω των πολλών χρεών του νοσοκομείου.

 

 

By