Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στην Ιορδανία ο Τζον Κέρι

O επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ήταν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Ομάν

US-SYRIA-CONFLICT-KERRY

Συνομιλίες σε σχέση με τις εντάσεις στην Ιερουσαλήμ και για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους θα έχουν σήμερα στην Ιορδανία ο Αμερκανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο βασιλιάς Αμπντάλα.

Ο Κέρι θα μεταβεί την Παρασκευή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να μετάσχει στη σύνοδο στο Σερ Μπάνι Γιας, μια ετήσια ιδιωτική συνάντηση ηγετών που επικεντρώνεται στη διεθνή ασφάλεια.

O επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ήταν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Ομάν, όπου είχε διήμερες συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ και την απεσταλμένη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον.

Η Ιορδανία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ στις 5 Νοεμβρίου, προβαίνοντας για πρώτη φορά σε μια τέτοια ενέργεια από το 1994 που οι δύο χώρες σύναψαν διπλωματικές σχέσεις, με το Αμάν να καταγγέλλει παραβιάσεις στο τέμενος Αλ Ακσα.

Οι εντάσεις γύρω από την Πλατεία των Τζαμιών, τρίτο ιερό τόπο του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα στη Σαουδική Αραβία και ιερότερο τόπο του Ιουδαϊσμού, με επανειλημμένες συγκρούσεις μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και Παλαιστινίων τις τελευταίες εβδομάδες, είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο για μια ημέρα του τεμένους Αλ Ακσα.

By