Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Στοίχημα η υπόσχεση για «ελαφρύνσεις»

Η κυβέρνηση θα βάλει ένα μεγάλο στοίχημα με τον ίδιο της τον εαυτό ελπίζοντας πως θα καταφέρει να αποδείξει στους δανειστές ότι τα πράματα πηγαίνουν καλύτερα του αναμενόμενου, με αποτέλεσμα η δημοσιονομική προσαρμογή να συνεχιστεί αλλά με ηπιότερα μέτρα

foroi

Στο τραπέζι των επερχόμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα θέλει να βάλει η κυβέρνηση το θέμα της μείωσης των φόρων, αλλά και της ελάφρυνσης των στόχων που θέτει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Στόχος να αποφύγει τη λήψη νέων μέτρων και παράλληλα νέου δανείου.

Η πρόθεση της κυβέρνησης αποδεικνύει ότι από την πλευρά των δανειστών συνεχίζονται οι πιέσεις αναφορικά με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, όπως αυτό το υπολογίζει η Κομισιόν (7,7δισ ευρώ εώς το 2017) αλλά και του χρηματοδοτικού κενού το οποίο μένει να καταγραφεί οριστικά στην επόμενη επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικας.

Μέχρι τώρα όπως έχει γίνει ανεπίσημα γνωστό, η κυβέρνηση θα θέσει στους ελεγκτές της τρόικας, την ανάγκη να υπάρξουν ¨ελαφρύνσεις¨ στους παρακάτω τομείς:

  • Στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Στην διατήρηση σε μόνιμη βάση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, καθώς στο τέλος του έτους θα πρέπει να κριθεί η επιτυχία του μέτρου
  • Την αύξηση του εισοδηματικού ορίου (από 12.000 που είναι σήμερα) επί του οποίου θα επιβάλλεται η εισφορά αλληλεγγύης 1% έως 4% τη διετία 2015 – 2016.
  • Την σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Για τα κέρδη των επιχειρήσεων ο στόχος είναι ο συντελεστής από το 26% που βρίσκεται σήμερα να υποχωρήσει αρχικά στο 20% και στη συνέχεια στο 15%.
  • Την σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στη συνολική διαπραγμάτευση που θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι, η κυβέρνηση θα θέσει και τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα έτη, ώστε να αποφύγει τα νέα “κενά” που προκύπτουν στο προϋπολογισμό.

Σύμφωνα λοιπόν με το σχεδιασμό που έχει γίνει στο υπουργείο Οικονομικών , η κυβέρνηση θα προτάξει ως βασικό επιχείρημα την επιστροφή της χώρας στις αγορές, σε συνδυασμό με τα οφέλη που θα προκύψουν από τη μείωση του χρέους, την οποία αναμένεται να αποφασίσει το Eurogroup ως το τέλος του έτους.

Αυτός ο σχεδιασμός, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, υποστηρίζεται και από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο οποίος στο πρώτο τετράμηνο φέτος εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 1,05 δισ. ευρώ, ή περίπου 300 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση θα βάλει ένα μεγάλο στοίχημα με τον ίδιο της τον εαυτό ελπίζοντας πως θα καταφέρει να αποδείξει στους δανειστές ότι τα πράματα πηγαίνουν καλύτερα του αναμενόμενου, με αποτέλεσμα η δημοσιονομική προσαρμογή να συνεχιστεί αλλά με ηπιότερα μέτρα.

Τα πρώτα σημάδια για την έκβαση του στοιχήματος θα φανούν αμέσως μετά τις εκλογές, όταν τουλάχιστον στην Ευρώπη, ο προεκλογικός πυρετός θα έχει κοπάσει και θα επιστρέψουν οι κανονικοί ρυθμοί. Μένει να αποδειχθεί αν μαζί με τους ρυθμούς θα επιστρέψουν και οι παραδοσιακές πιέσεις;

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By