Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Στουρνάρας: «Ανάπτυξη 0,6% το 2014»

Αισιόδοξος ο υπουργός Οικονομικών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2014

stournaras vouli 2

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας αναμένει συρρίκνωση ύφεσης πολύ κοντά το 1% του ΑΕΠ το α” τρίμηνο του 2014, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα αποτελέσει το προανάκρουσμα της επιστροφής σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης στη συνέχεια του έτους.

«Αν επιβεβαιωθεί το -1% το πρώτο τρίμηνο, έναντι -6% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013, μιλάμε για μια διαφορά πέντε μονάδων η οποία σιγουρεύει σε ποσοστό 100% το στόχο την επιστροφής σε ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ στο σύνολο του έτους» σημειώνει μιλώντας στο tovima.gr διακεκριμένο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Κορυφαίοι παράγοντες του Υπουργείου σημείωναν επίσης το απόγευμα της Δευτέρας ότι αναμένουν με αισιοδοξία τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν την Πέμπτη από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Ελπίδες για ανάπτυξη 1%

Μάλιστα ορισμένοι κύκλοι εκτιμούσαν ότι αν επιβεβαιωθεί η τάση της βελτίωσης των 5 μονάδων τότε ο ρυθμός ανάπτυξης για το σύνολο του έτους θα προσεγγίσει το 1% του ΑΕΠ.

Θυμίζουν ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2013 έκλεισε με ύφεση 2,3%, αναμένουν νέο «φρενάρισμα» στο 1% το α” τρίμηνο (στην ανακοίνωση της Πέμπτης) και το πέρασμα σε θετικό έδαφος στο β” και στο γ” τρίμηνο του 2014 χάρη στο τουριστικό κύμα που ήδη καταγράφεται στις πολύ αυξημένες κρατήσεις (κατά 30,1%) το πρώτο τετράμηνο του έτους.

Τοποθέτηση Παπαδήμου

Εξάλλου, ο πρώην πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας στο  πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Ανάπτυξη και Απασχόληση στην Ευρώπη» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής, έκανε λόγο για την ανάγκη επαναξιολόγησης των πολιτικών που εφαρμόζονται μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ευρώπη.

Όπως είπε, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί τόσο ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή, όσο και ως προς την εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών, η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, σημειώνοντας τους μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης, σε σύγκριση και με τις ΗΠΑ από το 2007 μέχρι σήμερα και τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας, ειδικά στους νέους.

Όπως είπε ο κ. Παπαδήμος, στην περιφέρεια της Ευρωζώνης η πτώση του ΑΕΠ και η άνοδος της ανεργίας είναι ασυνήθιστα μεγάλες, προσθέτοντας πως παρά το θετικό μομέντουμ και τη βελτίωση του κλίματος τα τελευταία τρίμηνα, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ανισότητες και ανισορροπίες μεταξύ των χωρών μελών.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε δομικές αδυναμίες της Ένωσης που εμποδίζουν τη διάχυση της ανάκαμψης, προσθέτοντας ότι η συσσώρευση χρεών στο Νότο και οι κεφαλαιακές εκκρεμότητες στον τραπεζικό κλάδο δεν επιτρέπουν την ανάληψη των αναγκαίων δράσεων για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδήμος, από τη μία πλευρά οι δημοσιονομικές ανισορροπίες εμποδίζουν την εφαρμογή επεκτατικών πολιτικών από τα κράτη που τις έχουν ανάγκη για την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, ενώ από την άλλη οι αδυναμίες των τραπεζών στερούν από την πραγματική οικονομία χρηματοδοτικούς πόρους.

«Τα χειρότερα έχουν περάσει» σημείωσε ο πρώην Πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για σημαντικά βήματα που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση προστασίας του ευρώ, όπως ο ESM, το δημοσιονομικό σύμφωνο και η τραπεζική ένωση.

Οι κίνδυνοι παραμένουν

Επιπλέον, υπογράμμισε τις σημαντικές λεκτικές και νομισματικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη στήριξη των οικονομιών και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο σύστημα.

Συμπλήρωσε ωστόσο, ότι όσο η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι ρυθμοί ανάκαμψης παραμένουν χαμηλοί, οι κίνδυνοι για την ευρωζώνη είναι υψηλοί.

«Είναι ανάγκη να αναληφθούν επιπλέον δράσεις για την ανακούφιση των οικονομιών του Ευρωπαϊκού Νότου, έως ότου αρχίσουν να αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια» σημείωσε ο κ. Παπαδήμος.

Συμπερασματικά, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει να επιδιώξουν την ταχύτερη οικονομική ενοποίηση.

Το πρόβλημα, όπως είπε, είναι ότι οι πολιτικές ηγεσίες δίνουν περισσότερη σημασία στην κοινή γνώμη της χώρας τους, γεγονός που εμποδίζει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Η νέα αρχιτεκτονική της ζώνης του Ευρώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό» υποστήριξε ο κ. Παπαδήμος, σημειώνοντας ότι είναι λάθος να περιμένουμε το ξέσπασμα άλλης μίας κρίσης για να προχωρήσουν δράσεις που θα διασφαλίζουν το ευρώ.

By