Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στουρνάρας στην Les Echos: Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο

Ο υπουργός Οικονομικών παραχώρησε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα

fosphotos.com | Κωνσταντίνος Τσακαλίδης
fosphotos.com | Κωνσταντίνος Τσακαλίδης

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Les Echos, τονίζοντας ότι  «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο». Ο κ. Στουρνάρας επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα, θα ζητήσει έως το επόμενο καλοκαίρι από το Eurogroup μείωση του χρέους, καθώς, όπως αναφέρει «η χώρα θα το άξιζε».

Σχολιάζοντας  τη νέα ελαστικότητα που επέδειξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και τη Γαλλία, όσον αφορά το δημόσιο έλλειμμά τους τόνισε ότι «εγκρίνω απολύτως αυτήν την εξέλιξη. Και η Ελλάδα έλαβε, τον περασμένο Νοέμβριο παράταση δύο ετών, έως το 2016. Σήμερα, όλοι έχουν πλέον κατανοήσει ότι μόνη η δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, προκαλεί λιτότητα και υποβαθμίζει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Γνωρίζετε ότι όταν η κρίση χρέους ήταν στο απόγειό της, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν έδωσε επί έντεκα μήνες το 2012 ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα γιατί φοβόταν ότι η χώρα μπορεί να βγει από το ευρώ; Το συγκεκριμένο είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα μυωπικής πολιτικής».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα λάθη που έγιναν τόσο από ευρωπαϊκής όσο και ελληνικής πλευράς στον χειρισμό της ελληνικής κρίσης, την απουσία των κατάλληλων μηχανισμών. «Το 2010 κανένας δεν ήταν έτοιμος. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν υπήρχε κανένας μηχανισμός διάσωσης. Τα πράγματα πάνε καλύτερα σήμερα, αλλά η Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ: από το 2008 έχει απωλέσει το 25% του πλούτου της, πολλοί είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται πάνω από 25%», τονίζει ο κ. Στουρνάρας και προσθέτει ότι «ήταν μια διαδικασία πραγματικά επώδυνη που κανείς δεν επιθυμεί να την ξαναζήσει. Για να την είχαμε αποφύγει, θα έπρεπε να υπήρχε ένας μηχανισμός οικονομικής διάσωσης, μία τραπεζική ένωση, όλα τα στοιχεία τα οποία βρίσκονται σήμερα στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ολες οι αρχές της τραπεζικής ένωσης αναμένεται να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. Δεν πρέπει να χρονοτριβήσουμε άλλο, γιατί αλλιώς θέτουμε εκ νέου σε κίνδυνο τη ζώνη του ευρώ. Βαριές ευθύνες είχε εξίσου και η Ελλάδα. Τη δεκαετία του 2000 οι κυβερνήσεις άφησαν τα ελλείμματα, εξωτερικά και εσωτερικά, να «τρέξουν» πολύ γρήγορα, ο δημόσιος τομέας διογκώθηκε δυσανάλογα, το ίδιο και οι μισθοί».

Σε ερώτηση αν η  Ελλάδα αρχίζει να βγαίνει από την κρίση, ο υπουργός απαντά ότι «αρχίζουμε να καταγράφουμε καλά αποτελέσματα: το περασμένο έτος η Ελλάδα εμφάνισε πρωτογενές έλλειμμα 1,2% ως προς το ΑΕΠ, αποτέλεσμα δηλαδή καλύτερο από το στόχο του 1,5% που είχε τεθεί, ενώ για τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους το έλλειμμα δεν είναι παρά 300 εκ. ευρώ  αντί για 3 δισ. που υπολογιζόταν αρχικώς. Παραμένουμε συγκρατημένοι καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από τους τουρίστες: αν επισκεφθούν την Ελλάδα πάνω από 16 εκατομμύρια, οι στόχοι θα επιτευχθούν».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By