Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Στο αντιρατσιστικό η άρνηση για τις γενοκτονίες

Σε σειρά αλλαγών προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου

athanasiou

Με εμφανή στόχο να κάμψει τις αντιδράσεις των 38  «γαλάζιων», αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής σειρά αλλαγών στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που ξεκίνησε να συζητείται στο Γ’ Θερινό Τμήμα.

Σύμφωνα με τις αλλαγές του υπουργού Δικαιοσύνης, πέρα από τους αρνητές του Ολοκαυτώματος θα τιμωρείται πλέον και όποιος επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται τις γενοκτονίες που έχει αναγνωρίσει η Ελληνική Βουλή, όπως Ποντίων, των Αρμενίων, των Μικρασιατών κλπ. Επίσης, ανέφερε πως θα τιμωρούνται πλέον με φυλάκιση και πρόστιμο και όσοι υποκινούν, διεγείρουν ή προτρέπουν σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδες προσώπων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

«Η θέση μας ήταν ξεκάθαρη από την αρχή και δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους εβραίους και για τους χριστιανούς της Ανατολής, αν δεν το κάναμε αυτό (δηλ. τις αλλαγές) θα ακυρώναμε αυτά που η ίδια η Βουλή αναγνώρισε», δήλωσε ικανοποιημένος ο Μάξιμος Χαρακόπουλος από τη ΝΔ.

Θετικά είδε τις αλλαγές που αφορούν στις αξιόποινες πράξεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό ο ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνώντας ωστόσο με τις αλλαγές στο θέμα των γενοκτονιών. Η Βασιλική Κατριβάνου είπε πως «για οποιαδήποτε άρνηση εγκλημάτων δεν μπορούμε να ποινικοποιήσουμε το λόγο και το φρόνημα και απέναντι στα θύματα των Ποντίων και των Αρμενίων – τιμάμε αυτά τα θύματα- όμως λέμε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι αντικείμενο καπηλείας ή εθνικής πλειοδοσίας. Είναι θέμα των επιστημόνων να αποδείξουν αν είναι γενοκτονία ή εθνοκάθαρση».

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ εμμένει στην υπερψήφιση της τροπολογίας για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια με βουλευτές του πάντως, να σημειώνουν πως δεν τίθεται θέμα καταψήφισης του νομοσχεδίου εάν ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν την κάνει αποδεκτή. Υπέρ της τροπολογία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κωνσταντόπουλος, αναφέροντας ότι δεν μπορούμε να δεχόμαστε τα καλά της δύσης «αλά καρτ». «Πρέπει και η ελληνική κοινωνία και πολιτεία να προχωρήσει στην αναγνώριση του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών» δήλωσε ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας. «Το σύμφωνο συμβίωσης πρέπει να ενταχθεί στο αστικό δίκαιο και θέλει πολύ μελέτη» απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης απορρίπτοντας επί της ουσίας την σχετική τροπολογία.

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ψηφίζουν επί της αρχής του ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε. ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ το καταψηφίζουν.

 

By