Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στο επίκεντρο του καναδικού Τύπου οι δύο Καρυάτιδες

Στα ρεπορτάζ τονίζεται πως το πιθανότερο είναι ο τάφος να ανήκει σε στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη γυναίκα του Ρωξάνη ή στη μητέρα του Ολυμπιάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών

 

foto_6_amfipoli

Το θέμα της ανακάλυψης των δύο περίτεχνων Kαρυάτιδων στον τάφο της Αμφίπολης απασχολεί τα καναδικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναπαράγουν την είδηση από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Αναφέρουν ότι πρόκειται για ευρήματα που σηματοδοτούν ότι η αρχαιολογική σκαπάνη βρίσκεται κόντρα στην αποκάλυψη του τάφου ενός, μεγίστης σημασίας, προσώπου, ενώ σημειώνουν ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο τάφο που έχει βρεθεί στην Ελλάδα.

Σε άλλα σημεία των ανταποκρίσεων επισημαίνεται πως σχεδόν αποκλείεται το ενδεχόμενο να είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς ο Μακεδόνας στρατηλάτης τάφηκε κατ” αρχήν στην Μέμφιδα και μεταφέρθηκε αργότερα στην Αλεξάνδρεια, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος.

Στα ρεπορτάζ τονίζεται τέλος πως το πιθανότερο είναι ο τάφος να ανήκει σε στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη γυναίκα του Ρωξάνη ή στη μητέρα του Ολυμπιάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για χρονοδιαγράμματα, χρειάζεται χρόνος και αυτό εξαρτάται από τα ευρήματα, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο», είπε, και τόνισε πως η εύρεση των δύο Καρυάτιδων κάνει τον τύμβο ακόμα πιο σημαντικό, καθώς είναι σπάνιο γεγονός να βρεθούν τέτοια αγάλματα σε Μακεδονικό τάφο.

«Συνταρακτική αποκάλυψη» χαρακτήρισε από την πλευρά του στο ίδιο τηλεοπτικό σταθμό τις δυο εξαιρετικής τέχνης Καρυάτιδες που βρέθηκαν ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας τού ΑΠΘ Παναγιώτης Φάκλαρης, στενός συνεργάτης τού Μανώλη Ανδρόνικου.

Όπως είπε, πρόκειται για την πρώτη φορά που εντοπίζονται καρυάτιδες σε μακεδονικό τάφο. Ο αρχαιολόγος εκτίμησε ότι η απουσία προσώπου από τη μία καρυάτιδα, και ενδεχομένως οι φθορές στο πρόσωπο της δεύτερης, μαρτυρούν τις προσπάθειες τυμβωρύχων για σύληση του ταφικού μνημείου.

By