Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στο θεσμό της διαμεσολάβησης τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

lefta

 Αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα κατά των οφειλετών.

roupakiwtisΣτον νέο θεσμό της διαμεσολάβησης θα υπαχθούν και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ αυτός ο εξώδικος συμβιβασμός θα έχει την ισχύ δικαστικής απόφασης και όσο αυτή διαρκεί, αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα κατά των οφειλετών.

Η νέα ρύθμιση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, που προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης αποτελεί ανάσα για δεκάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Με τη διάταξη αυτή προβλέπεται η σύσταση και λειτουργία, στις έδρες των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, σώματος ειδικών διαμεσολαβητών για τις αιτήσεις του λεγόμενου «Νόμου της Κατσέλη» (Ν. 3869/2010) που αφορά τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

Με τη λειτουργία του θεσμού της διαμεσολάβησης επιδιώκεται η ταχεία εκδίκαση των αιτήσεων του επίμαχου νόμου οι οποίες, κατά δεκάδες χιλιάδες, έχουν σωρευθεί στα Ειρηνοδικεία της χώρας. Σημειώνεται ότι στα μεγάλα Ειρηνοδικεία της χώρας, ο προσδιορισμός των αιτήσεων για να υπαχθούν πολίτες στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά γίνεται μετά από τέσσερα και πλέον έτη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

By