Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στο κόκκινο η εκεχειρία της Κορέας

koreaborderzoneΗ Νότια Κορέα καλεί τη Βόρεια Κορέα να χαμηλώσει τους τόνους σε ότι αφορά την ρητορική της για τις πυρηνικές δοκιμές και τις απειλές για την παύση εκεχειρίας.

Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ άρχισαν τις κοινές ασκήσεις τους υπό την ονομασία Key Resolve με τη συμμετοχή χιλιάδων στρατιωτών (10.000 Νοτιοκορεατών και 3.500 Αμερικανών), οι οποίες θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες. Στα γυμνάσια, που θα διαρκέσουν έντεκα ημέρες συμμετέχουν 10.000 Νοτιοκορεάτες και 3.500 αμερικανοί στρατιώτες με βάση το σενάριο μιας πιθανής επίθεσης από τον Βορρά. Οι στρατιωτικές ασκήσεις πραγματοποιούνται στο σενάριο μιας αμερικανο-νοτιοκορεατικής αντιμετώπισης πιθανής επίθεσης από το βορρά.

Την ίδια στιγμή εντείνεται η αγωνία στη Νότια Κορέα, λόγω της κορύφωσης της έντασης.

Σε διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν στη Σεούλ, κάτοικοι της πόλης κάλεσαν την κυβέρνησή τους και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποτρέψουν πάση θυσία μια ένοπλη σύγκρουση. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν ακτιβιστές και φοιτητές από διάφορες περιοχές της χώρας, που ζήτησαν την έναρξη συνομιλιών μεταξύ τω δύο πλευρών.

Οι ασκήσεις διεξάγονται μια εβδομάδα μετά την κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο κι ενώ η Πιονγκγιάνγκ είχε προειδοποιήσει ότι θα καταγγείλει από χθες τη συμφωνία ανακωχής με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος της Κορέας το 1953, απειλώντας τις ΗΠΑ με «θερμοπυρηνικό πόλεμο» και έκθεση σε «προληπτική πυρηνική επίθεση». Η Πιονγιανγκ έχει διακόψει την τηλεφωνική επικοινωνία με την Σεούλ, και εξαπολύει απειλές με αφορμή τα κοινά γυμνάσια της Νοτίου Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ είχαν ενταθεί τα τελευταία πέντε χρόνια και φέτος η ένταση κλιμακώθηκε μετά την τρίτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ στις 12 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα την ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ νέων κυρώσεων σε βάρος του βορρά, την Παρασκευή. Αιτία του εκρηκτικού αυτού κλίματος, είναι επίσης η επιτυχής δοκιμή πυραύλου της Πιονγκγιάνγκ το Δεκέμβριο, η οποία θεωρήθηκε από τη Σεούλ και τους συμμάχους δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου.[space size=»30″]

By