Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Στο καζάνι της κινητικότητας και ο «κομματικός στρατός»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέσυρε την επίμαχη ρύθμιση περί προνομιακής μεταχείρισης συνεργατών κυβερνητικών αξιωματούχων, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν

Τελευταία ενημέρωση 19.33

fosphotos.com
fosphotos.com

Με νομοτεχνική βελτίωση που θα κατατεθεί αύριο Παρασκευή στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης θα καταργεί την έξτρα μοριοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων που είναι αποσπασμένοι σε γραφεία υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων.

Μετά το θόρυβο που ξέσπασε για προνομιακή μεταχείριση συνεργατών κυβερνητικών αξιωματούχων, ο Κ. Μητσοτάκης παίρνει επί της ουσίας πίσω την επίμαχη ρύθμιση, επιφυλάσσοντάς τους την ίδια μεταχείριση με όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που θα ενταχθούν στο καθεστώς της κινητικότητας.

«Πίσω πόρτα»

Νωρίτερα, σήμερα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μιλώντας επί του πολυνομοσχεδίου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δουν την έξοδο από το δημόσιο, όσοι υπάλληλοι τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας,  σημειώνοντας με νόημα  πως δεν μπορεί να προσυπογράψει ότι από την δεξαμενή της κινητικότητας δεν θα υπάρξουν απομακρύνσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι θα υπάρξουν κριτήρια, αν δηλαδή για παράδειγμα ένας δημόσιος υπάλληλος μπήκε στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ ή από την «πίσω πόρτα». «Οι πρώτοι που πρέπει να φύγουν και δεν πρέπει να υπάρχει ουσιαστική διαφωνία σε αυτό είναι εκείνοι που μπήκαν καταχρηστικά, με πλαστά πτυχία ή πιστοποιητικά και πήραν μια θέση που δεν άξιζαν και το υπουργείο δεσμεύεται να προχωρήσει στον έλεγχο αυτών των περιπτώσεων», είπε και πρόσθεσε πως θα εξεταστούν και οι περιπτώσεις εκείνων που κρίνονται τελεσίδικα πειθαρχικά.

Αναφερόμενος στη διάταξη για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και σε βουλευτές των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, ανέφερε ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. «Δημιουργήθηκε κυρίως για τον έλεγχο του παραεμπορίου που τότε ήταν παρωνυχίδα και σήμερα οργανωμένο έγκλημα», είπε και ξεκαθάρισε ότι θα απορροφηθούν όλοι οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας, εκτός από εκείνους που εισήλθαν στο σώμα με πλαστά πιστοποιητικά. «Γνωρίζουμε ποιος σπεκουλάρει πάνω στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και θα περίμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι σύμφωνος», είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστούν οι περιπτώσεις των νησιωτικών περιοχών.

Πρόθεση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι να μην υπάρξουν άλλες οριζόντιες ρυθμίσεις, προϋπόθεση ωστόσο, είναι να προχωρήσουν ταχύτατα οι απαραίτητες διαδικασίες. «Εμείς είμαστε ένα επιτελικό υπουργείο, αλλά η κατάρτιση του οργανογράμματος και η καταγραφή των υπαλλήλων είναι αρμοδιότητα των υπουργείων», ήταν η αιχμή του προς συναδέλφους του υπουργούς.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By