Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στο σφυρί ξανά αντί 12,5 εκατ. ευρώ το τελευταίο καταφύγιο του Ωνάση

Το ακίνητο στη Γλυφάδα όπου ο κροίσος έπινε καφέ στο πεζούλι, δίπλα στα λουλούδια

Vor 100 Jahren wurde Tycoon Aristoteles Onassis geborenΣτα αζήτητα παραμένει το ιστορικό ακίνητο του Αριστοτέλη Ωνάση στην καρδιά της Γλυφάδας, μια ανάσα από τη θάλασσα και πολύ κοντά στο γκολφ, το οποίο την τελευταία πενταετία έχει αλλάξει αρκετές φορές χέρια και βγαίνει εκ νέου στο σφυρί αντί 12,5 εκατ. ευρώ. Αυτός, είναι άλλωστε και ο λόγος, το υψηλό τίμημα, που δυσκολεύει την εύρεση αγοραστή.

Το 3,5 στρεμμάτων ακίνητο που ανήκε άλλοτε στον Αριστοτέλη Ωνάση, πωλήθηκε πριν από πέντε χρόνια από την εγγονή του Αθηνά. Εκτοτε άλλαξε δυο φορές χέρια και τώρα, σύμφωνα με το «Εθνος», πωλείται  ξανά μέσω της εταιρείας ακινήτων Sotheby’s International Realty. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, Παναγιώτη Φαρμάκη, ο κύριος λόγος που το συγκεκριμένο οικόπεδο δεν έχει βρει αγοραστή είναι το υψηλό τίμημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά καιρούς υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους και από Ελληνες, κυρίως από ανθρώπους που γνωρίζουν την ιστορία του ακινήτου και δελεάζονται από την προνομιούχο θέση του (βρίσκεται σε απόσταση μόλις πέντε λεπτών από την παραλία και μπορεί να κτιστούν 1.800 τ.μ.), αλλά κανείς δεν καταλήγει εν τέλει σε συμφωνία…

Στο οικόπεδο, όμως, που βρίσκεται 5 λεπτά από την παραλία, μπορεί να κτιστούν περί τα 1.800 τ.μ. χωρίς τα υπόγεια ενώ, όπως αναφέρεται στην αγγελία, ο αγοραστής της γης θα πάρει ως δώρο κι ένα… αδημοσίευτο λεύκωμα με προσωπικές φωτογραφίες του Ωνάση και της οικογένειάς του.

Ο κ. Φαρμάκης επισημαίνει ότι υπάρχει κατά καιρούς ενδιαφέρον από ξένους και από Ελληνες, κυρίως ανθρώπους που γνωρίζουν την ιστορία του ακινήτου, αλλά και άλλους που δελεάζονται από την προνομιούχο θέση του στη Γλυφάδα. Πράγματι, η ιστορία του σπιτιού που έστεκε μέχρι πριν από μερικά χρόνια στο οικόπεδο, προκαλεί δέος. Αλλωστε, σ” εκείνο το σημείο των νοτίων προαστίων πέρασε τις τελευταίες του στιγμές ο Αριστοτέλης Ωνάσης, λίγο πριν μεταβεί στο Παρίσι και αφήσει στο νοσοκομείο την τελευταία του πνοή, τον Μάρτιο του 1975, σχεδόν 40 χρόνια πίσω.

Η ιστορία του οικοπέδου-φιλέτου των 3,5 στρεμμάτων

Το εν λόγω οικόπεδο και το σπίτι που υπήρχε σε αυτό (γκρεμίστηκε από τον άνθρωπο που το αγόρασε από την Αθηνά Ωνάση) αποτέλεσε ουσιαστικά το πρώτο περιουσιακό στοιχείο του Ωνάση, το οποίο αγόρασε με τα λεφτά που μάζεψε δουλεύοντας σκληρά στην Αργεντινή. Στο σπίτι αυτό έμεινε η μητριά του, Γεσθημανή Δολόγλου, η οποία απέκτησε τον πατέρα του Αριστοτέλη άλλες δύο κόρες, ενώ αποτελούσε και το καταφύγιο του Ελληνα κροίσου όταν αυτός επισκεπτόταν την Ελλάδα.

Από τη μονοκατοικία – ησυχαστήριο για τον Ελληνα μεγιστάνα, όπου έπινε το ουζάκι του στο πεζούλι του κήπου δίπλα στις γλάστρες με τα λουλούδια, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο-συγγραφέα και βιογράφο του Ωνάση Δημήτρη Λιμπερόπουλο,  πέρασαν πολύ μεγάλες προσωπικότητες. Ανάμεσα σε αυτές και οι δύο σύντροφοι του μεγιστάνα, η Μαρία Κάλλας, κατ’επιθυμία της οποίας το 1960 βάφτηκε λευκό και η Τζάκι Κένεντι

Το εν λόγω ακίνητο, όμως, αποτέλεσε και το τελευταίο καταφύγιο του Ωνάση, αφού ήταν το τελευταίο σπίτι που τον στέγασε στην Ελλάδα, πριν αναχωρήσει για το νοσοκομείο του  Παρισιού, όπου άφησε την τελευταία του πνοή, χτυπημένος από μια βαριάς μορφής μυασθένεια. Μάλιστα, ο Ελληνας κροίσος δεν ήθελε να φύγει με τίποτα από το σπίτι στη Γλυφάδα, επιθυμώντας να αφήσει εκεί την τελευταία του πνοή. «Εγώ θα πεθάνω εδώ», επαναλάμβανε συνεχώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ιδρύματος Ωνάση Στέλιο Παπαδημητρίου, όταν όλη του η οικογένεια προσπαθούσε να τον πείσει να πάει στο  Αμερικανικό Νοσοκομείο των Παρισίων.

«Τον Μεγάλο Σμυρνιό τον είδα για τελευταία φορά στον κήπο του σπιτιού του στη Γλυφάδα, όταν ο γαμπρός του Κονιαλίδης τον συνόδευε για το αεροδρόμιο, να πετάξει στο Παρίσι, ύστατο ταξίδι του στη ζωή… Πριν μπει στη λιμουζίνα, σκυφτός, αποκαμωμένος, χωρίς γυαλιά με βαριά πρησμένα βλέφαρα και κάτασπρα μαλλιά, εντελώς αγνώριστος πια, κοντοστάθηκε να πάρει μια ανάσα… «Καπετάνιε…», ψιθύρισα. Η φωνή μου σβηστή, φοβισμένη, με λύπη κι απορία μαζί. Την άκουσε, και σήκωσε με κόπο το βαρύ κεφάλι, με γνώρισε.»Λιμπερόπουλε, ο άνθρωπος είναι θεριό, δύσκολα παραδίνει ψυχή…», μουρμούρισε». Η περιγραφή της τελευταίας του συνάντησης με τον Ελληνα κροίσο, ανήκει στον βιογράφο του Δημήτρη Λιμπερόπουλο.

Πάντως, όπως αναφέρει η αγγελία της πώλησής του, όποιος καταβάλλει το αντίτιμο των 12,5 εκατ. ευρώ για να περάσει στην ιδιοκτησία του το ακίνητο των 3,5 στρεμμάτων θα πάρει δώρο και ένα λεύκωμα με αδημοσίευτες φωτογραφίες του Αριστοτέλη Ωνάση.

1

By