Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Συνεχίζουν να πληρώνονται καλά οι Γερμανοί

Στα 31 ευρώ το ωρομίσθιο που λαμβάνουν οι Γερμανοί

vw-chat

Αύξηση κατά 2,8% —η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη— σημειώθηκε στο εργασιακό κόστος στην Γερμανία τόσο κατά το 2012 όσο και κατά το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου ΙΜΚ του Ιδρύματος «Χανς Μπέκλερ» που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα.

Κατά το ίδιο διάστημα στις χώρες της Ευρωζώνης η αύξηση έφθασε μόλις το 2,2%, ενώ η Γερμανία, μετά το 2000, λόγω της συγκρατημένης μισθολογικής πολιτικής, βρισκόταν πάντα κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την αύξηση του εργασιακού κόστους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου, Γκούσταβ Χορν, αυξήσεις στους μισθούς στην Γερμανία άνω του 3% θα μπορούσαν να έχουν ευεργετική επίδραση σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, καθώς θα ενισχυόταν η εσωτερική ζήτηση αλλά και οι εισαγωγές. «Αυτό βεβαίως θα κόστιζε κάπως σε ανταγωνιστικότητα», επισήμανε ο κ. Χορν, αλλά διευκρίνισε ότι αυτή η κάμψη θα ήταν τελικά μικρότερη από το κέρδος που θα είχε η εσωτερική αγορά.

Σύμφωνα πάντως με το Ινστιτούτο ΙΜΚ, το εργασιακό κόστος στην Γερμανία ανέρχεται σήμερα στα 31 ευρώ την ώρα, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 23,60 ευρώ. Υψηλότερο από ό,τι στην Γερμανία είναι το κόστος στην Σουηδία, το Βέλγιο, την Δανία, την Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και την Φινλανδία, ενώ το πιο χαμηλό εργασιακό κόστος βρίσκεται στην Βουλγαρία με 3,60 ευρώ ανά ώρα. Στην έκθεση σημειώνεται ακόμη ότι στην Ελλάδα και την Ισπανία έχει σημειωθεί σημαντική μείωση το 2012, κατά 5,8% και 4,9% αντίστοιχα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By