Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Έντονες αντιδράσεις για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Περικόπτει συντάξεις και καταργεί οργανισμούς δήλωσε ο Δ.Στρατούλης


Έντονες αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για το υπό διαμόρφωση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Όπως τονίζει καταργεί οριστικά τους οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας ενώ περικόπτει συντάξεις σε μία σειρά ομάδες. Για το θέμα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε ανοιχτή διαβούλευση με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων όλων των βαθμίδων παρουσία μελών της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

syrizaΟπως επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης η αξιωματική αντιπολίτευση αντιτίθεται στο πολυνομοσχέδιο για τους εξής λόγους:

–          Βάζει οριστικά την ταφόπετρα στους οργανισμούς εργατικής κατοικίας και εστίας,. Τους ενσωματώνει λειτουργικά, οργανωτικά και οικονομικά στον ΟΑΕΔ. Περνάει τα οικονομικά διαθέσιμα, αποθεματικά και εισφορές, μαζί με τον ΛΑΕΚ στον Ενιαίο Λογαριασμό για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών και κυρίως συρρικνώνει και καταργεί τις κοινωνικές πολιτικές του, αφού είτε δεν αναφέρεται καθόλου σε αυτές είτε το κάνει με γενικούς και αόριστους όρους.

–          Eξαιρεί από τη σύνταξη των υπερηλίκων ανασφάλιστων (330 ευρώ το μήνα) όσους είναι άτομα με αναπηρία, πάνω από 67 ετών και λαμβάνουν ένα πενιχρό προνοιακό επίδομα από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, ακόμα και 50 ευρώ το μήνα. 

–          Καθιερώνει την χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους, με τέτοιες όμως αυστηρές προϋποθέσεις, που στην ουσία αποκλείει την συντριπτική πλειοψηφία τους.

–          Παρατείνει την χορήγηση της αναπηρικής σύνταξης για 6 μήνες, μέχρι να επανακριθούν από τα ΚΕΠΑ όσοι είχαν κριθεί από υγειονομικές επιτροπές με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. Δεν καλύπτει, όμως, έτσι, ούτε όλο το διάστημα της καθυστέρησης των κρίσεων από τα ΚΕΠΑ, που σήμερα είναι 8-10 μήνες, εξαιρεί όσους είχαν κριθεί ανάπηροι από 50% και άνω και κυρίως δεν προωθεί μέτρα όπως αυτά που έχει προτείνει η ΕΣΑΜΕΑ, για να μην υπάρχουν οι σημερινές απάνθρωπες καθυστερήσεις κρίσης και αξιολόγησης των ατόμων με αναπηρία από τα ΚΕΠΑ

–          Προβλέπει εξοντωτικές ποινές για τους υπαλλήλους των ασφαλιστικών ταμείων, ακόμα και για λάθη εξ’ αμελείας, που τους οδηγούν στην αργία και στην απόλυση, χωρίς ταυτόχρονα να παίρνεται κανένα μέτρο για τη στήριξη των ασφαλιστικών οργανισμών με το απαραίτητο προσωπικό.[space size=»30″]

 

By