Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς διαρροές αλλά με γκρίνια…

Γκρίνια το ναι για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων

syriza660

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Εν μέσω, τορπιλών της Κουμουνδούρου προς το ΠΑΣΟΚ για τα υποβρύχια και του ανένδοτου που κήρυξε η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για το μέτωπο της οικονομίας ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται στον χορό της ψήφισης της τροπολογίας για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.

Οι αντιδράσεις από την Αριστερή Πλατφόρμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες εκφράστηκαν κατά την ομιλία του Α. Νταβανέλου στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος την Κυριακή, κλιμακώθηκαν τη Δευτέρα με την ανάρτηση της Πλατφόρμας στον ιστότοπο iskra.gr, σύμφωνα με την οποία η επίμαχη τροπολογία του Γ. Μιχελάκη που ετοιμάζεται να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «τρομοάρθρο».

Οι εσωκομματικοί επικριτές της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ να συμπλεύσει με την κυβερνητική γραμμή στο συγκεκριμένο ζήτημα εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις διότι «στη βάση του οποίου θα μπορεί να ανασταλεί στο μέλλον η χρηματοδότηση, εφόσον ασκηθεί δίωξη με αυτό το άρθρο, σε ένα άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα, είναι απαράδεκτη» Εκτός αυτού, σημειώνουν ότι «με την υπερψήφιση είναι σαν να παραδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι για τη Χρυσή Αυγή δε φέρει καμία ευθύνη η κυβέρνηση και το Μαξίμου».

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει εξέχων βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο thepaper.gr «η υπερψήφιση της τροπολογίας αποτελεί επιλογή του κόμματος και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία, οπότε δεν τίθεται κανένα θέμα καταψήφισης ή διαρροών». Εξάλλου, η απόφαση για την υπερψήφιση της τροπολογίας, μετά και τις τροποποιήσεις από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, αποτελεί όπως είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης, κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού για ένα κοινό μέτωπο ενάντια στη ναζιστική απειλή.

Οι αντιδράσεις έχουν προκαλέσει προβληματισμό στην Κουμουνδούρου, όχι όμως στο βαθμό που επιχειρήθηκε από ορισμένα μέσα να παρουσιαστεί. «Αποτελεί ιδεολογικό πυλώνα του ΣΥΡΙΖΑ η δημοκρατική έκφραση όλων των απόψεων» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η δεδομένη χρονική συγκυρία δεν είναι κατάλληλη για εσωκομματική σύγκρουση με τις εσωτερικές τάσεις του κόμματος καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στην απήχηση στο εκλογικό σώμα σε μία εκλογική αναμέτρηση και παραπέμπουν την ζητούμενη ομογενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ στις καλένδες. Ωστόσο ενδεικτική του προβληματισμού που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η συνεδρίαση του Σαββάτου της παλαιότερης εσωκομματικής τάσης του ΣΥΝ, Πρωτοβουλία 2010, στην οποία ανήκουν στελέχη όπως ο Δ. Παπαδημούλης και η Ρ. Δούρου. Σε αυτήν τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα για την ομογενοποίηση του κόμματος και  την ανάγκη να συνεχιστεί με την ίδια αποφασιστικότητα, όπως ακριβώς ξεκίνησε από το συνέδριο του καλοκαιριού.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By