Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σχέδιο προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών ενέργειας

Τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών ενέργειας παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, σε συνάντηση με τον Επίτροπο της ΕΕ για θέματα Πολιτικής Καταναλωτών Νέβεν Μιμίκα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα

deh_lampa800

Ο Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε ειδικότερα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, την αποφυγή αποσύνδεσης της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων του έτους, με τη μείωση των τιμών της ενέργειας για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που έχουν ανάγκη και με την διευκόλυνση της πληρωμής των χρεών.

Ο Νέβεν Μιμίκα χαρακτήρισε καινοτόμες και πρωτοποριακές τις δράσεις του ΥΠΕΚΑ, και τόνισε ακόμη πώς είναι αναγκαίο ένα δίκτυο ενημέρωσης για την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Ο Μιμίκα ανέφερε ότι το σύνολο αυτών των δράσεων θα παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Καταναλωτών (European Consumer Summit) που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 2 Απριλίου, όπου θα συμμετέχει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε ακόμη την αναγκαιότητα προγραμμάτων που αφορούν στην ενεργειακή απόδοση στα κτίρια των νοικοκυριών, όπως το «Εξοικονομώ κατ οίκον», που εφαρμόζεται στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν υποβληθεί περισσότερες από 191.000 αιτήσεις, από τις οποίες βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης περίπου 60.000, στο πλαίσιο ενός συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας και ιδιωτικής δαπάνης που πλησιάζει το ένα δις ευρώ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, καθώς και ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Νίκος Βασιλάκος.

By