Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σόιμπλε για Κύπριους: Θα τους περάσει ο θυμός…

Την πεποίθηση πως όλα θα κυλήσουν ομαλά εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

fosphotos.com
fosphotos.com

Με αφορμή το άνοιγμα των κυπριακών τραπεζών ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφακαγκ Σόιμπλε παραχώρησε συνέντευξη στο δεύτερο πρόγραμμα της Νοτιοδυτικής Ραδιοφωνίας SWR2.

Αναφορικά με το μεγάλο θυμό που υπάρχει στην Κύπρο και στην Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός απάντησε ότι «αυτό θα περάσει». Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι «ξέρετε, όταν ένας λαός ανησυχεί και αντιμετωπίζει δυσκολίες -και η Κύπρος αντιμετωπίζει δυσκολίες, όχι όμως εξαιτίας της Ευρώπης και του ΔΝΤ, αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι η Κύπρος για χρόνια είχε ένα μοντέλο, το οποίο δεν μπορεί πια να λειτουργήσει- τότε σε αυτή την περίπτωση αναζητά κάποιον για να ξεσπάσει το θυμό του. Αυτό όμως θα περάσει και δεν έχει καμία βάση».

Ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε εξέφρασε την πεποίθηση πως όλα θα κυλήσουν ομαλά και δεν θα υπάρξει ο πανικός που πολλοί φοβούνται. Σχετικά με τους φόβους των καταθετών μετά τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι εάν υπάρξει ανάγκη θα κληθούν να πληρώσουν οι τράπεζες και οι μεγαλοκαταθέτες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι τα λεγόμενα του παρεξηγήθηκαν:

«Νομίζω πως ο Ντάισελμπλουμ παρεξηγήθηκε. Είπε ό,τι έλεγαν ούτως ή άλλως όλοι από τότε που ξεκίνησε η κρίση το 2008. Ας υποθέσουμε ότι μια τράπεζα έχει πρόβλημα,- βέβαια αυτή είναι μια τελείως υποθετική συζήτηση-. Δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος για ανησυχία. Aποδείξαμε και στο παρελθόν ότι όταν μια τράπεζα αντιμετωπίζει δυσκολίες, τότε η ίδια η τράπεζα προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα και στην ανάγκη επεμβαίνει ακόμη και το κράτος. Για το λόγο αυτό η ανησυχία είναι υπερβολική. Στην Κύπρο γνωρίζαμε πολύ καλά πως ο τραπεζικός τομέας είναι υπερτροφικός και ότι οι δύο τράπεζες ουσιαστικά είχαν πτωχεύσει και ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο επενδυτής μπορεί να χάσει τα χρήματά του. Αλλά αυτό που είπαμε τώρα είναι πως εάν οι τράπεζες έχουν δυσκολίες δεν είναι δουλειά των φορολογουμένων να είναι οι πρώτοι που θα τρέξουν για να τις σώσουν».

Ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει πως εάν είχαν αποφασίσει διαφορετικά και είχαν ταχθεί υπέρ του να διασωθούν οι μεγαλοκαταθέτες, η οργή του κόσμου θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, «και δικαίως», όπως λέει χαρακτηριστικά.

DW

By