Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σύσκεψη του ΠΑΣΟΚ για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό

PASOK POLSYMB1

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με θεσμικά και κυβερνητικά στελέχη του κόμματος για να συζητηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων ενόψει της έλευσης της τρόικα στην Ελλάδα.

Ειδικότερα όπως έγινε γνωστό ο κ. Βενιζέλος κινήθηκε στο πλαίσιο των δηλώσεων που έκανε χθες έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

Συγκεκριμένα στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και στην πορεία προς τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας να υπάρχει και να παρουσιαστεί ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους για τη μετά μνημόνιο εποχή και να τεθεί στην κρίση των πολιτών, όπως αναφέρουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, το δίλημμα για συμφωνημένη λύση εξόδου από το μνημόνιο με ασφάλεια και αλλαγής σελίδας ή για επιστροφή στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια.

Όσον αφορά στην ουσία της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και σημειώνουν ότι θα προχωρήσει ο νόμος για τις 100 δόσεις, καθώς επίσης και οι συμφωνίες για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Σχετικά με τα στεγαστικά δάνεια, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ως βασικό την προστασία της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού από πλειστηριασμούς.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν ανοίγει θέμα ασφαλιστικού και απελευθέρωσης ομαδικών απολύσεων, ενώ οι αλλαγές σε σχέση με το ασφαλιστικό θα είναι διοικητικού χαρακτήρα που δεν θα έχουν επίδραση στους ασφαλισμένους. Επιπλέον, δεν ανοίγει θέμα αλλαγής ΦΠΑ στα νησιά. Όσον αφορά στα θέματα Δημόσιας Διοίκησης, η κυβέρνηση στοχεύει σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο εταίρων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ακόμα, οι πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ανέφεραν ότι έως ότου επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα η διαπραγμάτευση εξελίσσεται με την επικοινωνία που έχουν οι υπουργοί με την τρόικα. Σε όλο αυτό το διάστημα, πέραν των επαφών που έχουν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, τα επιτελεία των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων θα έχουν συνεχή επαφή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Παναγιώτης Ρήγας, Γιάννης Κουτσούκος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Βασίλης Κεγκέρογλου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Μανιάτης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Γιώργος Κουτρουμάνης και Δημήτρης Καρύδης.

By