Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ταξίδια θανάτου για μετανάστες στη Μεσόγειο

Νέο ναυάγιο σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 60 ναυτικών μιλίων από τη Λαμπεντούζα

sikelianavagioΣτη Βαλέτα έφτασαν το πρωί του Σαββάτου οι 143 μετανάστες, από τους 206 επιζώντες από το ναυάγιο που σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής κοντά στη Μάλτα, στα ανοιχτά του νησιού Λαμπεντούζα της Ιταλίας.

Στη Μάλτα έχουν επίσης μεταφερθεί οι σοροί μιας γυναίκας, δύο παιδιών και ενός βρέφους. Στο πλοιάριο επέβαιναν περισσότεροι από 230 άνθρωποι, με τελικό προορισμό τη Λαμπεντούζα. Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή από τη Μάλτα, έχουν εντοπιστεί και ανασυρθεί από τη θάλασσα τα πτώματα 33 ανθρώπων, ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη επισήμως. Το ιταλικό πρακτορείοANSA από την πλευρά του έκανε λόγο για 34 νεκρούς, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά. Από τα θύματα αυτά τα 22 έχουν μεταφερθεί στην Λαμπεντούζα.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι τα νοσοκομεία της Βαλέτας έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής ώστε να φροντίσουν τους επιζώντες που θα χρειαστούν ιατρική περίθαλψη.

Όπως μεταδίδει το Euronews, ορισμένοι από τους μετανάστες ήταν σε τόσο κακή κατάσταση που κρίθηκε ότι δεν θα άντεχαν το 10ωρο ταξίδι με πλοίο μέχρι τη Μάλτα και για το λόγο αυτό μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα στη Λαμπεντούζα. Σύμφωνα πάντα με τοANSA, εννέα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του νησιού για νοσηλεία.

Ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Ιταλίας, το Λίμπρα, περισυνέλεξε 56 ανθρώπους, εκ των οποίων οκτώ γυναίκες και εννέα παιδιά. Το Λίμπρα κατευθύνεται προς το Πόρτο Εμπέντοκλε της Σικελίας.

Το ναυάγιο σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 60 ναυτικών μιλίων από τη Λαμπεντούζα. Σύμφωνα με τις αρχές της Μάλτας το πλοιάριο που μετέφερε τους παράνομους μετανάστες αποσταθεροποιήθηκε και αναποδογύρισε όταν εκείνοι, στην προσπάθειά τους να τραβήξουν την προσοχή ενός στρατιωτικού αεροσκάφους που πετούσε από πάνω, κινήθηκαν όλοι τους προς τη μία πλευρά του.

Η ιταλική ακτοφυλακή ανέφερε εξάλλου ότι επενέβη για να βοηθήσει 85 παράνομους μετανάστες που έπλεαν με μια σωστική λέμβο περίπου 80 ναυτικά μίλια νότια της Λαμπεντούζας ενώ εντόπισε και ένα πλοιάριο που πλησίαζε το νησί και στο οποίο επέβαιναν άλλα 183 άτομα.

Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, άλλο πλοίο με Σύρους και Παλαιστίνιους πρόσφυγες και προορισμό την Ευρώπη βυθίστηκε, με αποτέλεσμα να πνιγούν 12 εξ αυτών. Οι αιγυπτιακές αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν και να περισυλλέξουν περισσότερους απο 110 επιβαίνοντες.

Τα νέα δυστυχήματα στην Μεσόγειο έρχονται μόλις μία εβδομάδα μετά την πολύνεκρη τραγωδία στη Λαμπεντούζα, όπου περισσότεροι απο 330 μετανάστες πνίγηκαν. Στο ιταλικό νησάκι βρίσκονται συγγενείς κάποιων εκ των θυμάτων, για το θλιβερό έργο της αναγνώρισης των νεκρών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By