Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ταξίδι «καταυνασμού» του Μπαράκ Ομπάμα στη Σαουδική Αραβία

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την εξάλειψη της έντασης με τη σημαντικότερη σύμμαχό της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής

obama

Στη Σαουδική Αραβία αναμένεται να μεταβεί τον Μάρτιο ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με την Wall Street Journal, με στόχο να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ της Ουάσιγκτον και του κυριότερου αραβικού συμμάχου της εξαιτίας της αμερικανικής πολιτικής για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τον εμφύλιο στη Συρία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη άραβες αξιωματούχους που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ο Ομπάμα θα έχει συνάντηση με τον βασιλιά Αμπντάλα. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έχει αρνηθεί να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία είναι σύμμαχοι από το 1932, οπότε δημιουργήθηκε το βασίλειο, γεγονός που έχει προσφέρει στο Ριάντ έναν ισχυρό στρατιωτικά προστάτη και στην Ουάσιγκτον ασφαλή αποθέματα πετρελαίου.

Όμως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν δοκιμαστεί με αφορμή διάφορα ζητήματα. Μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας απείλησαν με ρήξη με τις ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθούν για την απραξία, όπως την χαρακτηρίζουν, της Ουάσιγκτον στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, αλλά και για την πρόσφατη προσέγγισή της με το Ιράν.

Η αντιπαλότητα του σουνιτικού βασιλείου με το σιιτικό Ιράν έχει εντείνει τις διαδογματικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Ο βασιλιάς Αμπντάλα με την ευκαιρία της συνάντησης αναμένεται να ρωτήσει τον Ομπάμα γιατί αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αεροπορικά πλήγματα εναντίον της Συρίας, γεγονός που, σύμφωνα με σαουδαράβες και άλλους άραβες αξιωματούχους, ενίσχυσε τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, επισημαίνει η WSJ. Η επίσκεψη του Ομπάμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά την αποστολή στο Ριάντ του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.

By