Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τα αμυντικά συστήματα φέρνουν γκρίνια στη δικομματική

Το e mail- απάντηση στην τρόικα για τα αμυντικά συστήματα ετοιμάζει η κυβέρνηση, ελπίζοντας σε πολιτική λύση, ενώ στο εσωτερικό της δικομματικής το θέμα διχάζει.

ELVOaΣτην εκκαθάριση των αμυντικών βιομηχανιών εν λειτουργία επιμένει η κυβέρνηση, η οποία θα απαντήσει μέσω του υπουργείου Οικονομικών στην τρόικα σε τεχνοκρατικό επίπεδο προσπαθώντας να πείσει ότι το ελληνικό σχέδιο ή μία βελτιωμένη εκδοχή του φέρνει μεγαλύτερο κέρδος σε βάθος χρόνου στο ελληνικό δημόσιο.

Σε πολιτικό επίπεδο το μήνυμα της Αθήνας είναι σαφές: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει πολιτικά ένα λουκέτο στην αμυντική βιομηχανία της χώρας, το οποίο θα την έφερνε αντιμέτωπη με πιέσεις από την «πατριωτική δεξιά», ενώ ήδη και ο ΣΥΡΙΖΑ… «τη βγαίνει από δεξιά» στο Μαξίμου, καταγγέλλοντας την εκχώρηση της άμυνας της χώρας. Για αυτό και στόχος της τεχνοκρατικής λύσης που θα προτείνει η κυβέρνηση – στην τελική μορφή της οποίας πάντως δεν έχει καταλήξει, παρά τις απανωτές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Άμυνας σε υπηρεσιακό επίπεδο για το θέμα- θα είναι πάση θυσία να μείνουν ορισμένες παραγωγικές μονάδες ανοιχτές, ενώ άγνωστη είναι η τύχη των εργαζόμενων.

Αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, η αμυντική βιομηχανία αποτελεί αφορμή για έναν υπόγειο πόλεμο. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει τη δυσαρέσκεια του για τους χειρισμούς της αναπληρώτριας υπουργού Άμυνας Φώφης Γεννηματά τόσο σε επικοινωνιακό όσο και σε ουσιαστικό επίπεδο. Συνεργάτες του πρωθυπουργού κατηγορούν την κ.Γεννηματά ότι εκείνη ανέδειξε το θέμα της εμπλοκής με την τρόικα με τις δηλώσεις της στο περιθώριο του διήμερου συμποσίου του ΠΑΣΟΚ και ενώ μέχρι τότε δεν είχε δημιουργηθεί θόρυβος, καθώς και ότι για πολιτικούς δικούς της λόγους προέκρινε μία προνομιακή μεταχείριση των εργαζομένων στα αμυντικά συστήματα με εθελουσία έξοδο, κάτι που δεν αποδέχεται η τρόικα.

Διαφορετικές απόψεις για την αναδιάρθρωση της αμυντικής βιομηχανίας είχε εξαρχής με την κ.Γεννηματά και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εκτιμούσε ως υπερβολικά υψηλό το κόστος της πρότασης του υπουργείου Άμυνας.

Παρόλη την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να αφήσει «εκτός κάδρου» της εμπλοκής τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ -η οποία σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως θα θυσιαστεί, καθώς η τρόικα θεωρεί ότι δεν έχει πιθανότητες εξυγίανσης- θα τον υποδεχθούν με διαδηλώσεις το Σάββατο στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ρίχνει την «καυτή πατάτα» στα χέρια του και μάλιστα σε μία στιγμή που επιθυμούσε να ενισχύσει το κοινωνικό του προφίλ, με υποσχέσεις για καλύτερες ημέρες μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By