Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τα φάρμακα κατά της χοληστερίνης κάνουν καλό στην… όραση

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης βοηθούν στη πρόληψη της ωχράς κηλίδας στο μάτι.

farmakaΑμερικανοί επιστήμονες μετά από έρευνα ανακάλυψαν ότι τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης πιθανώς μπορεί να λειτουργήσουν αποτελεσματικά για την πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης μεταξύ των ηλικιωμένων.

Η τύφλωση προκαλείται επειδή η αύξηση του επιπέδου της χοληστερόλης (ή χοληστερίνης) στον οργανισμό επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και διευκολύνει την εκφυλιστική πάθηση των ματιών. Έτσι, τα φάρμακα που παίρνουν οι ασθενείς για να προστατευτούν από την αρτηριοσκλήρυνση, θα μπορούσαν πιθανώς να ωφελήσουν όσους κινδυνεύουν από τύφλωση, ιδίως μετά την ηλικία των 50 ετών.

Τα πειράματα που έκαναν σε ποντίκια και ανθρώπους οι ερευνητές έδειξαν ότι τα ανοσοποιητικά κύτταρα γίνονται αυτοκαταστροφικά για το μάτι, όταν κατακλύζονται από αυξημένα λίπη, λόγω αύξησης της χοληστερόλης.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στο μέλλον ένα φάρμακο κατά της χοληστερόλης με τη μορφή σταγόνων στα μάτια θα μπορούσε να λειτουργήσει προληπτικά κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, του κεντρικού σημείου του ματιού που είναι ζωτικό για να διακρίνει κανείς λεπτομέρειες, όταν διαβάζει, οδηγεί, αναγνωρίζει τα πρόσωπα άλλων κλπ.

Αντίθετα άλλοι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η νέα έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

 

 

By