Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα αποφασίσει για το πρόγραμμα ομολόγων του Ντράγκι

Η Γερμανία κρίνει τη νομιμότητα του ESM στα μέσα του Μαρτίου

german-court-3_1990529a

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα κρίνει τη νομιμότητα του προγράμματος OMT της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως αποφάσισε σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης στη Γερμανία.

Υπενθυμίζεται πως το OMT είναι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι το Σεπτέμβριο του 2013 στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξομάλυνση της κατάστασης.

Το γερμανικό δικαστήριο δηλώνει πως «υπάρχουν σημαντικοί λόγοι να εκτιμήσει κανείς ότι το πρόγραμμα υπερβαίνει τη δικαιοδοσία της ΕΚΤ και ότι κατά συνέπεια παραβιάζει τις εξουσίες των κρατών μελών και την απαγόρευση νομισματικής χρηματοδότησης των προϋπολογισμών».

Παρόλα αυτά, στην σχετική ανακοίνωση επισημαίνει επίσης ότι «συνυπολογίζει πως εάν ερμηνεύσει κανείς περιοριστικά το πρόγραμμα ΟΜΤ τότε μπορεί να καταλήξει ότι είναι συμβατό με το νόμο»

Το Γερμανικό Δικαστήριο θα αποφανθεί τέλος και για τη νομιμότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) μετά από σχετικές καταγγελίες. Η απόφαση θα ανακοινωθεί στις 18 Μαρτίου.

By