Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Που θα πάει ο Στουρνάρας;

Τι κρύβεται πίσω από τα σενάρια με Στουρνάρα για Κομισιόν

samaras stournaras

Η παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα στη Σύνοδο του Λαϊκού Κόμματος, που προηγήθηκε της έναρξης της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες χθες το μεσημέρι πυροδότησε -και ελλείψει άλλων ουσιαστικών ειδήσεων για τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά στο ελληνικό θέμα- σενάρια περί μετακίνησης του υπουργού Οικονομικών στη θέση του επιτρόπου που δικαιούται η Ελλάδα στην επόμενη σύνθεση της Κομισιόν.

Πηγές στην Αθήνα διέψευδαν κατηγορηματικά αυτά τα σενάρια, καθώς άλλωστε παρά τα πυρά που δέχεται ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου στο εσωτερικό το Μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνει καμία διάθεση να τον απομακρύνει και μάλιστα εν μέσω διαπραγματεύσεων και ενώ η ελληνική πλευρά εστιάζει στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, η οποία θα ετίθετο σε αμφισβήτηση με «ξήλωμα» του οικονομικού επιτελείου.

Έτσι κι αλλιώς, ενδεχόμενη μετακόμιση του κ.Στουρνάρα στις Βρυξέλλες, θα αφορούσε το απώτερο μέλλον, καθώς οι θέσεις στην Κομισιόν θα μοιραστούν μετά την εκλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον οποίο θα αναδείξει η νέα σύνθεση της Ευρωβουλής μετά τις ευρωεκλογές του Μαϊου. Επομένως η όποια συζήτηση αφορά το καλοκαίρι και μέχρι τότε απομένει πολύς ακόμη πολιτικός χρόνος, κατά τη διάρκεια του οποίου πολλά μπορεί να συμβούν, ακόμη και εθνικές εκλογές.

Υπάρχουν εξάλλου και άλλα σενάρια για το πολιτικό μέλλον του υπουργού Οικονομικών. Το επικρατέστερο, που κυκλοφορεί εδώ και μήνες στο γαλάζιο παρασκήνιο, είναι ότι ο κ.Σαμαράς θα τον ανταμείψει με την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας στις επόμενες εθνικές εκλογές, κάτι άκρως τιμητικό το οποίο θα διασφάλιζε την εκλογή του χωρίς να εκτεθεί στη δύσκολη δοκιμασία του «σταυρού». Άλλα σενάρια τον έφεραν ως πιθανό επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ, θέση όμως που επιθυμεί και ο πρώην γραμματέας της Ν.Δ Μανόλης Κεφαλογιάννης.

Σύμφωνα όμως με αξιόπιστες πληροφορίες, ο κ.Στουρνάρας φέρεται ως πιθανός υποψήφιος είτε για την Τράπεζα της Ελλάδας στο απώτερο μέλλον είτε για την αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση μέχρι τότε θα κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και αυτή τη στιγμή ο υπουργός Οικονομικών παραμένει αμετακίνητος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By