Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ, με πολλά κενά ως προς τις οικονομικές πτυχές και το θέμα του προσωπικού.

ertΧωρίς ουσιαστικές διαφορές με το αρχικό σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και χωρίς να διευκρινίζεται ο αριθμός των εργαζόμενων και τα οικονομικά του νέου φορέα, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ.

Ο νέος φορέας με αποκλειστικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο, θα τελεί υπό την εποπτεία του κράτους και σε αυτόν θα εντάσσονται τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί εθνικής και τοπικής εμβέλειας, ιστοσελίδες και κάθε είδους οπτικοακουστικές υπηρεσίες. Δεν διευκρινίζεται πάντως ο αριθμός των καναλιών και οι ακριβείς υπηρεσίες.

Η επωνυμία της εταιρείας είναι Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση ΑΕ, όμως ο διακριτικός της τίτλος δεν θα είναι κατανάγκην «ΝΕΡΙΤ», καθώς μπορεί να τροποποιηθεί εάν κριθεί απαραίτητο για την καλύτερη προώθησή της μέσα στην αγορά των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Ως προς τα οικονομικά του νέου φορέα, αναφέρεται μόνον ότι το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της ΝΕΡΙΤ ΑΕ ανέρχεται στα πέντε εκατομμύρια, ενώ τα έσοδα της θα προέρχονται από ανταποδοτικό τέλος – το οποίο θα προσδιορίζεται με κοινή απόφαση  του Υπουργού Οικονομικών και του εκάστοτε αρμόδιου για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης – από διαφημίσεις και από κάθε άλλη πηγή.  Τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο Δημόσιο δυνάμει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία στις 11 Ιουνίου καταργήθηκε η ΕΡΤ, μεταβιβάζονται στην  ΝΕΡΙΤ Α.Ε..

Το προσωπικό, ο αριθμός του οποίου δεν προσδιορίζεται, θα προσλαμβάνεται με σύμβαση εργασίας αορίστου και ορισμένου χρόνου, με σύμβαση έμμισθης εντολής, καθώς και με συμβάσεις έργου. Θα εξακολουθήσει επίσης να υπάρχει η δυνατότητα απευθείας αναθέσεων εκτέλεσης σε δημοσιογραφικό, επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης, λογοτέχνες ή άλλους καλλιτέχνες.

Το στρατηγικό σχέδιο της ΝΕΡΙΤ ΑΕ θα καταρτίζεται από το Εποπτικό Συμβούλιο, θα είναι δεκαετές  και θα αφορά τους γενικότερους στόχους της εταιρίας, τα μέσα για την επίτευξή τους, το συνολικό κόστος των δραστηριοτήτων της Εταιρίας και τον τρόπο χρηματοδότησής του.

Η  ΝΕΡΙΤ Α.Ε δεν αποτελεί διάδοχο νομικό πρόσωπο της καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε. αλλά νέα νομική προσωπικότητα και στην αιτιολογική έκθεση υποστηρίζεται η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου φορέα με το επιχείρημα ότι η «διάβρωση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα από τον πολιτικό-  κομματικό εναγκαλισμό, η οποία αποτυπωνόταν σε βαθιά ριζωμένες σχέσεις και κατεστημένες πρακτικές δεκαετιών στο εσωτερικό της επιχείρησης» ήταν τόσο βαθιά, που κάθε απόπειρα αναδιάρθρωσης εν λειτουργία θα ήταν καταδικασμένη.

Το νομοσχέδιο υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης.

Το Συντονιστικό Δημοσιογράφων της ΕΡΤ με ανακοίνωση του για το σχέδιο νόμου για την ίδρυση της ΝΕΡΙΤ, επισημαίνει καταρχήν ότι απουσιάζει η υπογραφή του αρμόδιου υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ανασύρει το νομοσχέδιο Αλιβιζάτου  για να καλύψει την εκτροπή που προκάλεσε η πραξικοπηματική και σοκαριστική διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ.

«Μοναδικό νέο στοιχείο της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι «η έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων», στην οποία αιτιολογούνται…οι αμαρτίες της ΕΡΤ: «Με την προτεινόμενη ρύθμιση εξυγιαίνεται ένα από τα πιο σπάταλα ΝΠΙΔ του Δημοσίου Τομέα, με αποτέλεσμα οι ευεργετικές συνέπειες να είναι μεγάλες και απροσδιόριστες ακόμα». Ούτε λέξη ασφαλώς για τη νέα «μαύρη τρύπα» τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ που προκάλεσε στον κρατικό προϋπολογισμό το «λουκέτο» στην ΕΡΤ», καταλήγει η ανακοίνωση των εργαζόμενων

(Visited 1 times, 1 visits today)
By