Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τουριστικές κατοικίες στον Αστέρα

Πέρασε από τη Βουλή η αλλαγή χρήσης των κτηρίων που βρίσκονται στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Του Νίκου Φιλιππίδη

asterasΤην αλλαγή της χρήσης και διαχείρισης των κτηρίων που βρίσκονται στο ακίνητο του Αστέρα Βουλιαγμένης, υπό προϋποθέσεις, προβλέπει άρθρο του νομοσχεδίου που κατέθεσε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή του υπουργείο Οικονομικών. Η ρύθμιση ανοίγει τον δρόμο στην ανέγερση υπερπολυτελών κατοικιών συνολικού εμβαδού 12.000 – 15.000 τ.μ.

Στην ρύθμιση που κατατέθηκε στην Βουλή αναφέρεται ότι εφεξής επιτρέπεται η τροποποίηση ή μεταβίβαση του εν λόγω ακινήτου, αλλά και η αλλαγή της μορφής, του σκοπού της χρήσης και της εν γένει νομικής και πραγματικής του κατάστασης, χωρίς ωστόσο να καταργηθεί ολικά ο ξενοδοχειακός προορισμός του ακινήτου.

Σημειώνεται ότι η ίδια η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση της ιστορικής μονάδας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει στην έκταση τουριστικές βίλες συνολικής επιφάνειας περί τα 11.500 τ.μ.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, το ακίνητο του Αστέρα (192.622 τ.μ.) περιλαμβάνει τα εξής ξενοδοχεία:

– Το «Αrion Resort and Spa» με 123 δωμάτια (έχουν ανακαινισθεί το 2004), 58 bungalows, spa και κέντρο ευεξίας, χώρους εστίασης, συνεδριακό κέντρο κ.ά.

– Το «Τhe Westin Hotel Athens» με 162 δωμάτια, χώρους εστίασης, συνεδριακό κέντρο κτλ., που έχουν ανακαινισθεί επίσης το 2004.

Οσον αφορά στο όμορο ακίνητο (115.671 τ.μ.), ιδιοκτησίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (η Εθνική Τράπεζα έχει το δικαίωμα επικαρπίας και ο Αστέρας μισθώνει το ακίνητο κατόπιν συμφωνίας ισχύος 30 ετών, έως το 2029), περιλαμβάνει το πρώην «Aphrodite Hotel», με συνολική επιφάνεια 20.027 τ.μ. (13.090 είναι οι βασικοί χώροι) και έκταση, η οποία δεν έχει αξιοποιηθεί

Σύμφωνα με την πρόσκληση:

Για τις ιδιοκτησίες του Αστέρα, η νομοθεσία επιτρέπει τη μερική μετατροπή των bungalows και την κατεδάφιση ορισμένων κτιρίων και τη μετατροπή τους σε τουριστικές κατοικίες, με τον Αστέρα να έχει τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΤΕ, αν υλοποιηθεί το εν λόγω σχέδιο, 5.300 τ.μ. κατοικιών μπορούν να κτισθούν. Επιπλέον, αν το «Arion Resort and Spa» κατεδαφιζόταν, οι κατοικίες που θα κατασκευάζονταν θα αυξάνονταν στα 8.600 τ.μ.

Για την ιδιοκτησία του ΕΟΤ, η νομοθεσία επιτρέπει τη μερική κατεδάφιση του «Aphrodite Hotel» για την κατασκευή κατοικιών συνολικής επιφάνειας 2.880 τ.μ..

(Visited 1 times, 1 visits today)
By