Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Το «αγκάθι» των πλειστηριασμών

Η τρόικα πιέζει για άρση αναστολής, οι βουλευτές της συμπολίτευσης προειδοποιούν

spitia

Η εμμονή των δανειστών για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ έχουν από το καλοκαίρι προειδοποιήσει πως κάτι τέτοιο αποτελεί «κόκκινη γραμμή». Στο μεταξύ Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν δημοσίως δεσμευθεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών, δέσμευση η οποία αποτυπώθηκε και στην προγραμματική συμφωνία πρόσφατα.

Η τρόικα όμως κατά τη χθεσινή συνάντηση ζήτησε πλήρη κατάργηση των προστατευτικών διατάξεων, που προβλέπουν οι νόμοι Κατσέλη και Παπαθανασίου, από 1η Ιανουαρίου. Η ελληνική πλευρά επιμένει στην προστασία της πρώτης κατοικίας και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης είχε δηλώσει μόλις την παραμονή της άφιξης της τρόικας πως δεν θα καταργηθεί ο νόμος Κατσέλη και ο νόμος 4161 για τους ενήμερους δανειολήπτες.

Η αρνητική απάντηση του κ.Χατζηδάκη χθες στις πιέσεις της τρόικας δεν καθησύχασε τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων. Περισσότεροι από 10 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ έχουν διαμηνύσει από τον Αύγουστο την κάθετη διαφωνία τους στο ενδεχόμενο πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, ορισμένοι εξ αυτών με σκληρές εκφράσεις. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ Σοφία Βούλτεψη μιλούσε για εμφύλιο και καραμπίνες, ο Βύρων Πολύδωρας ξεκαθάρισε: «Δεν πρόκειται να πάρει ψήφο από εμένα διάταξη που θα πλειστηριάζει το σπίτι του φτωχού βιοπαλαιστή», η Κατερίνα Παπακώστα προειδοποιούσε πως «Εάν πάμε σε άρση της αναστολής των πλειστηριασμών, μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά» και η Φεβρωνία Πατριανάκου πως ο,τιδήποτε άλλο εκτός από καθεστώς ασφάλειας της πρώτης κατοικίας θα είναι μοιραίο.  Αλλά και από το ΠΑΣΟΚ σαφές προειδοποιήσεις έχουν απευθύνει οι Πάρις Κουκουλόπουλος, Παναγιώτης Ρήγας, Μιχάλης Κασσής, Γιάννης Κουτσούκος.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις και των φορέων. Σήμερα η ΕΚΠΟΙΖΩ πραγματοποίησε εκδήλωση στο Σύνταγμα ζητώντας την αναστολή των πλειστηριασμών για τρία ακόμη χρόνια, τη μείωση των επιτοκίων και μερικές διαγραφές στεγαστικών δανείων ανάλογα με την απαξίωση του ακινήτου, με το επιχείρημα ότι δεν γίνεται να πληρώσει ο δανειολήπτης δάνειο πολλαπλάσιο της αξίας που έχει πλέον η κατοικία του μετά την ελεύθερη πτώση των πραγματικών αξιών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By