Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Το βάζουν στα πόδια οι επενδυτές από την ελληνική αγορά;

Πως επηρεάζεται το κλίμα από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις

Γράφει ο Χρήστος Αλωνιστιώτης
Αναλυτής dailyfx, FXCM

alonistiotisΤις τελευταίες ημέρες το ελληνικό χρηματιστήριο έχει εισέλθει και πάλι σε τροχιά αμφισβήτησης από τους επενδυτές. Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για τον οποίο μπορεί να συμβαίνει αυτό ή μήπως όλα όσα συνέβησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν προδιαγράψει το τι θα ακολουθήσει;

Το ελληνικό χρηματιστήριο τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις έχει σημειώσει απώλειες της τάξης του 13%, μετά την υποβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, αλλά και των φόβων για προκήρυξη εκλογών μετά το λουκέτο της ΕΡΤ.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η ανάγκη για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών εμφάνιζε ως επιτακτική ανάγκη την, με κάθε τρόπο, βελτίωση του επενδυτικού κλίματος απέναντι στην Ελλάδα. Για να συμβεί αυτό όμως έπρεπε να υπάρξει μια αλλαγή στη στάση των Ευρωπαίων αξιωματούχων και των μεγάλων ευρωπαϊκών Media.

Έτσι εκτός από τις δηλώσεις εμπιστοσύνης, συμπάθειας και συμπόνιας προς τους Έλληνες από Ευρωπαίους αξιωματούχους, είχαμε και αλλαγή στάσης από έντυπα Μέσα όπως οι Financial Times και το Spiegel, τα οποία εξυμνούσαν τις προσπάθειες των Ελλήνων και απολογούνταν για την προηγούμενη σκληρή τους στάση.

Το κλίμα αυτό διαμορφωνόταν όσο υπήρχε η ανάγκη για σταθερότητα στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Με τις τραπεζικές μετοχές στα τάρταρα και με την Ελλάδα να δείχνει ότι θα συμπλεύσει και πάλι με την Ευρώπη και τις αγορές, τα πρώτα κεφάλαια τοποθετήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές και απογείωσαν το Χ.Α και τις τράπεζες.

Στην κατάσταση που βρίσκονταν όλες αυτές οι μετοχές, είναι ανώφελο να πιστεύει κανείς ότι χρειάστηκαν και πολλά κεφάλαια για να υπάρξει αυτή η άνοδος. Και αυτό είναι το πρώτο μελανό σημείο. Τα περισσότερα από τα κεφάλαια που εισήλθαν στις μετοχές ήταν κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι όταν αποχωρήσουν (και ήδη μπορεί να αποχωρούν) θα το κάνουν με «θόρυβο».

Επίσης, οι τράπεζες δεν μπορούσαν σε καμία περίπτωση να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τιμές μετοχών στα €0,15-€0,20. Άρα είχαν και αυτές όφελος να επιτρέψουν την είσοδο κερδοσκοπικών κεφαλαίων στις μετοχές τους.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προθεσμίας για τις αυξήσεις, τα σύννεφα πύκνωσαν και πάλι στην Ελλάδα. Μετά τα τελευταία γεγονότα, πλέον υπάρχει και το αυξημένο πολιτικό ρίσκο, το οποίο πονοκεφαλιάζει τους ξένους. Μήπως η άνοδος του χρηματιστηρίου έκανε την κυβέρνηση να αποκτήσει παραπάνω εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της απ’ ότι έπρεπε; Ας ελπίσουμε πως όχι.

Όμως θα πρέπει να εξετάσουμε και το μέλλον. Και σε αυτό δε μπορούμε να αρκεστούμε στη διαπίστωση ότι το Χ.Α είναι φθηνό, γιατί πολύ απλά και η ελληνική οικονομία κάθε μέρα γίνεται και φθηνότερη.

Ένα από τα μεγάλα βαρίδια για το Χ.Α ήταν η ανησυχία ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ. Είναι προφανές ότι με την ανησυχία αυτή να μην υπάρχει, οι τιμές των είναι όντως φθηνές. Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Για να υπάρξουν σοβαρές προοπτικές ανόδου, η Ελλάδα θα πρέπει να συγκλίνει και πάλι με τις αγορές και όχι να παραμείνει εκτός αυτών. Αν το καταφέρει, το Χ.Α θα προσφέρει και πάλι σημαντικές συγκινήσεις.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By