Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το σχέδιο του Σαμαρά για τις δημοτικές

Υπερκομματικές υποψηφιότητες αναζητεί η Νέα Δημοκρατία για τις δημοτικές εκλογές, προκειμένου να αντιμετωπίσει ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή, χωρίς να συνεργαστεί επισήμως με το ΠΑΣΟΚ.

fosphotos.com
fosphotos.com

Η συζήτηση για τις δημοτικές ξεκίνησε πρόωρα από το δήμο της Αθήνας, όπου όπως φοβόταν το Μέγαρο Μαξίμου και ανακοίνωσε επίσημα ο Νίκος Μιχαλολιάκος, η Χρυσή Αυγή θα κατεβάσει τον Ηλία Κασιδιάρη, επιχειρώντας να δώσει ευρύτερη πολιτική διάσταση στις αυτοδιοικητικές εκλογές και να εκμεταλλευθεί τη δυσαρέσκεια ειδικά των νεοδημοκρατών. Μεταξύ Χρυσής Αυγής, που θεωρεί ότι έχει πιθανότητες να πάει στο δεύτερο γύρο και ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στις τελευταίες εθνικές εκλογές ήταν πρώτος στην Α” Αθήνας, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Το γεγονός δε ότι η γαλάζια βάση που δυσφορεί έτσι κι αλλιώς για τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ αντιδρά στο ενδεχόμενο υποστήριξης κοινού υποψήφιου δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Οι απόψεις που επικρατούν στο εσωτερικό της Ν.Δ για το δήμο της Αθήνας κινούνται σε δύο βασικές λογικές: Η μία προτείνει ένα πολιτικό πρόσωπο ως ευθεία απάντηση στη Χρυσή Αυγή, είτε με σκληρό δεξιό προφίλ, είτε με πιο φιλελεύθερα χαρακτηριστικά. Μέχρι στιγμής όμως τα ονόματα που έχουν ακουστεί και συγκεκριμένα οι Νίκος Δένδιας και Μάκης Βορίδης ή ο Κώστας Μπακογιάννης, δεν επιθυμούν την εμπλοκή τους στο δήμο της Αθήνας.

Σε άλλο μήκος κύματος κινείται η εισήγηση που έχει κάνει στο Μαξίμου ο γραμματέας της Ν.Δ Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος προτείνει μία καθαρά αυτοδιοικητική και υπερκομματική υποψηφιότητα με τη στήριξη ενός άφθαρτου προσώπου και απεγκλωβισμό από τη λογική της αντιπαράθεσης με τη Χρυσή Αυγή στο γήπεδο της. «Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της Χρυσής Αυγής» φέρεται να λέει σε συνομιλητές του, εκτιμώντας ότι πρέπει να αναδειχθούν τα θέματα της πόλης και όσο αυτό είναι δυνατόν να μη μετατραπεί η προεκλογική εκστρατεία σε ευρύτερη πολιτική αντιπαράθεση. Ο κ.Παπαμιμίκος άλλωστε σε αντίθεση για παράδειγμα με τον κ.Δένδια ο οποίος υποστηρίζει τη λήψη νομικών μέτρων κατά της Χρυσής Αυγής και το γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο, ο οποίος στο παρασκήνιο της παρολίγον ανταρσίας για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα τον Ιούλιο άφηνε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο συνεργασίας, έχει εισηγηθεί μία διαφορετική αντιμετώπιση: Όχι απαγόρευση, ούτε δεξιά στροφή, αλλά ανάδειξη της συστημικής φύσης της Χρυσής Αυγής.

Σε πρόβλημα όμως για τη Ν.Δ στην Αθήνα κινδυνεύει να εξελιχθεί η περίπτωση του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος έχει δηλώσει δημοσίως ότι επιθυμεί να είναι υποψήφιος, ακόμη και χωρίς τη στήριξη του κόμματος, την οποία είναι βέβαιο πως δε θα έχει, καθώς οι σχέσεις του με τον κ.Σαμαρά είναι οι χειρότερες δυνατές.

Σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλονίκη, η ευθεία επίθεση του γραμματέα της Ν.Δ κατά του σημερινού δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη συζητήθηκε πολύ. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρχε εκνευρισμός το τελευταίο διάστημα με τον κ.Μπουτάρη, λόγω δηλώσεων όπως ότι ο ίδιος είναι ΠΑΣΟΚ και ότι ο κ.Σαμαράς «θα ανέβει σαν κλέφτης στη ΔΕΘ».

Τέτοιες πολιτικές παρεμβάσεις προκαλούν όπως είναι λογικό αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ, που προστίθενται στη γενικότερη δυσαρέσκεια για την (αναγκαστική) συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Για να κατευνάσουν τα πνεύματα κομματικές πηγές δηλώνουν ότι δεν θα υπάρξει άμεση συνεργασία με κοινές υποψηφιότητες στις δημοτικές εκλογές. Συμπράξεις όμως εκ των πραγμάτων θα υπάρξουν, καθώς διαφορετικά τα κόμματα της συγκυβέρνησης κινδυνεύουν να υποστούν πανωλεθρία, μόνο που αυτές θα έχουν τη μορφή της εκ των υστέρων στήριξης σε υπερκομματικούς υποψήφιους.

Όσο όμως και να επιθυμεί το Μέγαρο Μαξίμου να αποσυνδέσει τις αυτοδιοικητικές κάλπες από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις δημοτικές όπως και στις ευρωεκλογές που επίσης θα πραγματοποιηθούν το Μάιο του 2014 και η κρίση που αυτό θα προκαλούσε προβληματίζει από τώρα το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο ούτως ή άλλως προσανατολίζεται στη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών το αργότερο μαζί με τις ευρωεκλογές στη λογική ότι οι ψηφοφόροι θα εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στην ευρωκάλπη. Εάν βέβαια μέχρι τότε δεν έχουν προλάβει την κυβέρνηση τα γεγονότα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By