Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2014

 Ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής η συζήτηση

BouliΜε τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό και στη συνέχεια υπερψηφίστηκε, με 153 ψήφους, ενώ καταψήφισαν 142 και ένας βουλευτής ψήφισε «παρών».

Απών ο Σπληλιωτόπουλος από την ψηφοφορία, που μετείχε στο Συμβούλιο της Ευρώπης έστειλε επιστολή με την οποία υπερψήφιζε τον προϋπολογισμό, ωστόσο δεν προσμετρήθηκε.

Υπέρ ψήφισαν όλοι οι Βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κατά ψήφισαν όλοι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές και η ανεξάρτητη Βουλευτής Θ. Τζάκρη. Παρών δήλωσε ο Ανεξάρτητος Δημοκρατικός Βουλευτής Γ. Κασαπίδης.

Samaras_vouli761Δριμεία επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή το Σάββατο κατά τη ψήφιση του προυπολογισμού. «Έγκλημα να υπονοείτε ότι θα γίνει «κούρεμα» καταθέσεων, είπε ο πρωθυπουργός στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σημείωσε.

«Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια η χώρα μας δεν θα χρειαστεί δανεικά», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «όλοι μας επιζητούμε την αποδέσμευση από το μνημόνιο και αυτό είναι το πρώτο βήμα για να αποδεσμευτούμε από το μνημόνιο. Έτσι εξασφαλίζεται και η πραγματική εθνική μας ανεξαρτησία. Όχι με δανεικά».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εμφατικά στα αποτελέσματα του προϋπολογισμού του 2013 και το πρωτογενές πλεόνασμα για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας της χώρας λέγοντας ότι «αυτά είναι η πραγματική επανάσταση και όχι η επανάσταση του ψέματος που είπε απόψε ο κ. Τσίπρας».

«Όπως συμβαίνει με όλες τις επαναστάσεις, έγιναν πολλές θυσίες για να πετύχουν αυτές τις επαναστάσεις. Αντίθετα όμως με άλλες ψευδεπίγραφες επαναστάσεις, οι δικές μας πιάνουν τόπο και βάζουν τη χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

«Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και αυτό είναι επιτυχία. Και ενώ καταρρέαμε από πλευράς ανταγωνιστικότητας, τώρα βελτιωνόμαστε σε όλους τους δείκτες και αυτό είναι μια πραγματικότητα που μόνο οι λαϊκιστές δεν βλέπουν», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα τονισε «σας θυμίζω τα ψέματα που λέγατε:

– Πρώτο, ότι θα φορολογηθούν τα ακίνητα με μεγαλύτερους φόρους που θα φθάνουν στη δήμευση. Με το νέο φόρο ακινήτων το 75% των φορολογουμένων, θα πληρώσει λιγότερα από το 2013 και θα διευρυνθεί η φορολογική βάση, δεν θα πληρώνεται από το λογαριασμό της ΔΕΗ, ενώ είναι και από τους χαμηλότερους διεθνώς.

– Δεύτερο ψέμα ότι θα απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί. Οι κατοικίες των ανέργων, των φτωχών και των μικρομεσαίων, θα προστατευθούν. Αυτή είναι η δική μας θέση.

– Επίσης, ότι θα κινδυνεύσουν οι καταθέσεις στις τράπεζες, είναι έγκλημα και μόνο να το υπονοείτε… Αντίθετα, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οι ελληνικές τράπεζες είναι οι πιο θωρακισμένες. Τώρα θα αρχίσει να αποκαθίσταται και η ρευστότητα που καθυστέρησε όχι από δική μας ευθύνη.

tsiprasΗ ψήφιση του προϋπολογισμού είναι ο δρόμος της συνέχισης της καταστροφής και του κατευνασμού των ισχυρών, τόνισε κατά την ομιλία του στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.   Επίσης, ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε σχέδιο της τρόικας για να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποικία χρέους και «ν” αλλάξει χέρια η χώρα». Ακόμα, θεώρησε «σκόπιμα λαθεμένο» τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, με βάση τον οποίο το ΔΝΤ υπολόγισε τις συνέπειες του μνημονίου και δήλωσε πως οι πλειστηριασμοί και οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν για τον ΣΥΡΙΖΑ «κόκκινες γραμμές», καθώς αναμένεται να σβήσουν απ” τον χάρτη οριστικά τη μεσαία τάξη, υποτιμώντας την υποθηκευμένη περιουσία και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ξεπούλημά της στα «αρπακτικά κοράκια των αγορών».

Παράλληλα, διαπίστωσε πως για τη χώρα, ανοίγονται δύο δρόμοι: Ο ένας είναι «ο φυσιολογικός για την κυβέρνηση δρόμος, του κατευνασμού των ισχυρών» και ο άλλος, «ο δρόμος της σύγκρουσης με όσα επιφυλάσσει η κ. Μέρκελ για τις χώρες του Νότου και που δυστυχώς προσυπογράφουν οι ελληνικές κυβερνήσεις».

BENIZELOSBOULI_241626797Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι αξιοποιεί διλήμματα που βασίζονται σε σοφίσματα και προβαίνει σε τυμβωρυχία του ανθρώπινου πόνου, ελλείψει πρότασης, ενώ θυσιάζει τις θυσίες του ελληνικού λαού και με τη μυρωδιά μόνο της εξουσίας, εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αντιπαραβάλλοντας ταυτοχρόνως τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. «Όχι πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές, ναι στη γενναία στήριξη της πραγματικής Οικονομίας, ναι στα μέτρα προστασίας της κοινωνικής συνοχής και ιδίως των ευπαθών κοινωνικών ομάδων» τόνισε. Αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών,  επισήμανε ότι ο κ. Τσίπρας παραβιάζει ανοιχτές θύρες με την κατάθεση της τροπολογίας του αφού, όπως είπε, αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα (επειδή λήγει στις 31 Δεκεμβρίου η προστασία της πρώτης κατοικίας) θα παραταθεί μονομερώς με κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία.

stournaras610_101113«Δεν είμαι εδώ για επικοινωνιακή διαχείριση μιας πράγματι δύσκολης κατάστασης ή να είμαι αρεστός. Δεν είμαι καλός στην επικοινωνιακή διάσταση. Βρίσκομαι εδώ για να είμαι χρήσιμος σε μια δύσκολη περίοδο για τον τόπο και για να τιμήσω την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν ο πρωθυπουργός και οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί όταν με επέλεξαν για τη θέση αυτή» απάντησε απόψε στους επικριτές του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ως προς τις συζητήσεις με την τρόικα είπε ότι «η  τελευταία διαπραγμάτευση αν και έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Δεν συναινούμε. Διαπραγματευόμαστε μέχρι να μπορέσουμε μόνοι μας να ξαναβγούμε στις αγορές». Για τον προϋπολογισμό του 2014 επανέλαβε ότι από εδώ και πέρα η δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα προέλθει από μέτρα που εξάντλησαν τις κοινωνικές και οικονομικές δυνατότητες (των πολιτών).

 

KammenosΝέα πράξη στην τραγωδία του ελληνικού λαού χαρακτήρισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, υποστηρίζοντας ότι η καταψήφισή του δεν αποτελεί προδοσία, αλλά πράξη εθνικής ευθύνης.  Στη συνέχεια, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ότι «θριαμβολογούν λέγοντας στους Έλληνες ότι πρέπει να είναι ευτυχείς που τους έχει κοπεί το ρεύμα, που είναι άνεργοι και τους κατάσχουν τα σπίτια τους λόγω μνημονίου».

Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης και μίλησε για αποτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ανέφερε ότι ο νέος προϋπολογισμός έχει κραυγαλέες αδικίες, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στην άρση των πλειστηριασμών και ζήτησε δικαιότερο φορολογικό σύστημα. Εξάλλου, ο κ. Κουβέλης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επενδύει στην όξυνση της κρίσης καθώς και για προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής πόλωσης.

Κλιμάκωση της όξυνσης της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, «μιας αντιπαράθεσης με επίκεντρο την κάλπη και τον ελληνικό λαό κομπάρσο». Η κ. Παπαρήγα επέκρινε τα κόμματα της συμπολίτευσης αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουν αποδυθεί σε μια αντιπαράθεση χωρίς στην ουσία πραγματικές αντιθέσεις.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By