Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Υποθήκες σπιτιών ζητά η τρόικα για χρέη άνω των 300.000 ευρώ

Όσοι χρωστούν άνω των 300.000 στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να βάλουν εμπράγματες εγγυήσεις για να μπουν στη νέα ρύθμιση.

Του Νίκου Φιλιππίδη

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Εμπράγματες εγγυήσεις για όσους επιθυμούν να ενταχθούν στην ρύθμιση για τα λιξιπρόθεσμα προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και τα χρέη τους ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ θα προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του The Paper, η τρόικα αξίωσε και πέτυχε να «δεθούν χειροπόδαρα» όσοι έχουν σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο, ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα του παρελθόντος, που πολλοί έμπαιναν σε μια ρύθμιση πλήρωναν την πρώτη δόση έπαιρναν ασφαλιστική ενημερότητα και στη συνέχεια απείχαν πλήρως από τις πληρωμές.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο πριν την πλήρη συμφωνία απομένουν δύο «πινελιές», οι οφειλέτες θα ξεκινήσουν να πληρώνουν τα χρέη τους σε 48 δόσεις με την αίτηση υπαγωγής τους στη ρύθμιση είτε προς τα ασφαλιστικά Ταμεία είτε προς την εφορία. Σύμφωνα με το σχέδιο η ρύθμιση θα αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι 31/12/2012. Τα χρέη που δημιουργηθηκαν τον Ιανουάριο του 2013 ή θα δημιουργηθούν στους επόμενους μήνες θα υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των δύο υπουργείων που θα είναι 12 δόσεις. Και για τις δύο ρυθμίσεις το επιτόκιο υπερημερίας θα ανέλθει σε 8 ποσοστιαίες μονάδες συν το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή περίπου στο 8,75%. Τέλος, από τη ρύθμιση θα εξαιρεθούν όσες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει πτωχευτική διαδικασία καθώς και όσες έχουν κατ΄ επανάληψη μπει σε ρυθμίσεις αλλά στην πορεία σταμάτησαν να πληρώνουν.

Και από τις δύο ρυθμίσεις η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει 5,5 δισ. ευρώ σε διάστημα τεσσάρων χρόνων.  Για το τρέχον έτος το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει ένα δισ. ευρώ, ενώ περίπου 500-600 εκατ. υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν απο τα ασφαλιστικά Ταμεία.

 

By