Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πράσινο φως για επέμβαση στη Συρία έδωσε η επιτροπή της Γερουσίας

Aντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση στη Δαμασκό

Copyright: Associated Press | Mohammad Hannon
Copyright: Associated Press | Mohammad Hannon

Με ψήφους 10 υπέρ και 7 κατά, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε το σχέδιο της κυβέρνησης Ομπάμα για μια περιορισμένης έκτασης και διάρκειας στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, στην πρώτη ψηφοφορία που έγινε πριν από λίγη ώρα.

Η έγκριση της απόφασης από την Επιτροπή αυτή της Γερουσίας ανοίγει τον δρόμο ώστε να υπάρξει ψηφοφορία επί αυτής στην ολομέλεια του σώματος, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα.

Η απόφαση κάνει λόγο για μια «περιορισμένη» στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, μεγίστης διαρκείας 60 ημερών, με την δυνατότητα να παραταθεί στις 90, χωρίς την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.

Είχε προηγηθεί εμπλοκή, καθώς ορισμένοι εκ των γερουσιαστών μελών της επιτροπής, ανάμεσά τους και ο ρεπουμπλικάνος Τζον Μακέιν, είχαν εκφράσει διαφωνίες για το κείμενο του ψηφίσματος, ζητώντας μεγαλύτερη σε διάρκεια επιχείρηση των ΗΠΑ στη Συρία.

Nωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τσακ Χέιγκελ είπε σήμερα, καταθέτοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι το σχεδιαζόμενο στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία —σε αντίποινα για την επίθεση με χημικά όπλα σε προάστιο της Δαμασκού την 21η Αυγούστου, για την οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί υπεύθυνη την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ—, δεν θα είναι απλώς «ένα τσιμπηματάκι» και θα μειώσει σημαντικά τη στρατιωτική ισχύ των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι αυτό το στρατιωτικό πλήγμα δεν θα είναι απλώς ένα τσίμπημα. Αυτές ήταν οι λέξεις που χρησιμοποίησε. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα το οποίο πράγματι θα μειώσει τις δυνατότητές του» συριακού καθεστώτος, δήλωσε ο Χέιγκελ μιλώντας στην Επιτροπή.

Ο Χέιγκελ τόνισε ότι θεωρεί πως υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» οι δυνάμεις του Άσαντ να χρησιμοποιήσουν ξανά χημικά όπλα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν δράσουν ώστε να γίνει σαφές πως η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι έστω και ένα περιορισμένο στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Συρίας υπολογίζει ότι θα στοιχίσει «δεκάδες εκατομμύρια» δολάρια.

«Εξετάσαμε τα διάφορα κόστη, ανάλογα με τις διάφορες επιλογές», είπε ο Χέιγκελ. Το κόστος «θα ήταν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, (θα κυμαινόταν) σε αυτό το φάσμα», ανέφερε.

Στελέχη του Πενταγώνου δεν είχαν αποκαλύψει ως σήμερα ποιες είναι οι εκτιμήσεις τους περί του κόστους στο οποίο θα ανερχόταν η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας. Όμως ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε σήμερα ότι το πλήγμα αυτό θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με υπάρχοντες πόρους του υπουργείου Αμύνης και χωρίς να υποβληθεί αίτημα προς το Κογκρέσο προκειμένου να εγκριθεί πρόσθετη χρηματοδότηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος κατέθεσε επίσης στην Επιτροπή, είπε ότι συμφωνεί με τον Χέιγκελ, κι υποστήριξε πως (η χρήση χημικών όπλων από τις τακτικές δυνάμεις της Συρίας) είναι πιθανή «100%».

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By