Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Φιλιππίνες: Τυφώνας ισοπέδωσε πόλεις – Στους 10.000 οι νεκροί

filippines-tufonas-xaigian

Επιζώντες από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από τα πλημμυρισμένα και ερειπωμένα σπίτια τους. Οι αρχές κάνουν πλέον λόγο για τουλάχιστον 10.000 νεκρούς και χαρακτηρίζουν τον τυφώνα ως την φονικότερη φυσική καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία των Φιλιππίνων.

Οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από τις πλημμύρες που κάποιοι περιέγραψαν σαν τσουνάμι, το οποίο παρέσυρε ζωές και περιουσίες.

Από το πέρασμα του τυφώνα επλήγησαν κυρίως παράκτιες πόλεις και η φτωχή επαρχία Λέιτε. Ο Χαϊγιάν κατέστρεψε περίπου το 70% με 80% των κατοικιών και όλων των υποδομών που βρίσκονταν στην πορεία του.

Χάος και λεηλασίες επικρατούν στην πόλη Τακλομπάν, όπως μεταδίδει το Euronews. Περνώντας κυριολεκτικά ανάμεσα από πτώματα, όσοι επέζησαν αναζητούν απεγνωσμένα τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.

Ο ΟΗΕ, η UNICEF και χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ξεκίνησαν να αποστέλλουν οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια. Συγκλονίζει όμως η παραδοχή του υπουργού Εσωτερικών των Φιλιππίνων, πως «όση βοήθεια κι αν σταλεί, δεν θα επαρκέσει».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By