Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Καταδίκη της Χ.Α. ζητούν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα

 Θύελλα αντιδράσεων για το αποτρόπαιο έγκλημα

keratsiniAΕυθείες βολές κατά της Χρυσής Αυγής για την δολοφονική επίθεση κατά του 34χρονου Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη, εξαπέλυσαν η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου στη Βουλή, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου να επισημαίνει ότι η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία που καλλιεργείται και προέρχεται από συγκεκριμένο χώρο, αυτόν της Χρυσής Αυγής.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης οι τόνοι ανέβηκαν με βουλευτές να επιτίθενται με σφοδρότητα κατά της Χρυσής Αυγής. Ο Σταύρος Κοντονής από τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τα μέλη του απολογητές του Άουσβιτς οι οποίοι είναι υπόλογοι στην ιστορία και στα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού. «Είστε άθλιοι νεοναζί που βρομίζετε την αίθουσα του Κοινοβουλίου», είπε, ενώ σε εξίσου υψηλούς τόνους στράφηκε κατά του μορφώματος αυτού και η Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ, λέγοντας: «Πέραμα και Κερατσίνι φασίστας δεν θα μείνει».

Από την Χρυσή Αυγή αρνήθηκαν ότι έχουν την παραμικρή σχέση με το αποτρόπαιο γεγονός με τον Ηλία Κασιδιάρη να κάνει λόγο για απόπειρα εκμετάλλευσης του γεγονότος προς άγραν ψήφων, ενώ ο Μιχάλης Αρβανίτης υποστήριξε ότι τα κίνητρα της δολοφονίας ήταν ποδοσφαιρικά, πυροδοτώντας νέο κύκλο αντιπαράθεσης.

Τόσο η ΝΔ δια στόματος του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ επέκριναν την δικαιοσύνη για καθυστερήσεις σε δίκες που σχετίζονται με τη βία, θέση με την οποία συμφώνησε ο Χ. Αθανασίου, που τόνισε ότι έχει δοθεί εντολή προς τις αρχές να ενεργούν με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Νωρίτερα, για οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης έκανε λόγο ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την εκτίμηση της Κουμουνδούρου ότι σε αυτό συμπράττουν η Χρυσή Αυγή και ακροδεξιοί παρακρατικοί μηχανισμοί. Ο Δ. Παπαδημούλης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για υιοθέτηση μιας ανιστόρητης και επικίνδυνα ακραίας λογικής των δύο άκρων, επιδιώκοντας –όπως είπε- να ταυτίσει την παράταξη του Μ. Γλέζου με την παράταξη των υμνητών του Χίτλερ. «Οι δράστες να συλληφθούν και να σαπίσουν στη φυλακή  και οι όλες οι πτέρυγες της Βουλής να απομονώσουν το φασισμό», είπε και ζήτησε να σταματήσει η ανοχή και η ατιμωρησία.

«Να υπάρξει ένα άλλο πλαίσιο αντιμετώπισης των δράσεων τέτοιων συμμοριών», ζήτησε ο Γιώργος Ντόλιος από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Βασίλης Καπερνάρος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες αφού καταδίκασε την  δολοφονική επίθεση του 34χρονου στην Αμφιάλη, μίλησε για τα «τύμπανα που πλησιάζουν». Ευθύνες στην κυβέρνηση ότι αγνόησε την θέση της ΔΗΜΑΡ να αντιμετωπιστεί η Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, επέρριψε ο Νίκος Τσούκαλης, ενώ ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ ανέφερε ότι «αναδείχθηκε ότι ο εγκληματικός μηχανισμός της Χρυσής Αυγής είναι το δολοφονικό χέρι του κεφαλαίου και του σάπιου συστήματος που το γεννά».

Στην άποψη ότι η Χρυσή Αυγή δεν θα τεθεί εκτός νόμου επειδή είναι ένα εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα, αλλά αν είναι εγκληματική οργάνωση ή συμμορία, επέμεινε ο Μάκης Βορίδης και στρεφόμενος κατά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής τόνισε: «Τσαμπουκάς απέναντι στο σύνολο κοινωνίας δεν πρόκειται να γίνει ανεκτός, βιτζιλάντε, επειδή κάποιοι λένε ότι είναι ο νόμος, δεν πρόκειται να υπάρξει… Έχετε φτάσει στα όρια σας». Ο Χρήστος Παππάς από την Χρυσή Αυγή απαντώντας, επιτέθηκε στον Μ. Βορίδη, υποστηρίζοντας ότι το 1984 σε κάποια συνεστίαση νέων επιστημόνων στο «Caravel», «ήρθατε κοντοκουρεμένος με στρατιωτική ενδυμασία και πλησιάσατε τον κ. Μιχαλολιάκο τον οποίο ρώτησα μετά “ποιος είναι αυτός;” και μου απάντησε: “Είναι καλό παιδί από τα Βόρεια Προάστια που έχει τους ΄΄Ελεύθερους Μαθητές”». Απευθυνόμενος στον βουλευτή της ΝΔ Παύλο Σιούφα που νωρίτερα είχε επικαλεστεί μεταξύ άλλων και τον «αγκυλωτό σταυρό» που φέρει βουλευτής της Χρυσής Αυγής σε τατουάζ στο χέρι του, ο Χρ. Παππάς θεωρώντας ότι μιλούσε για εκείνον, του είπε: «Πού ξέρει ότι έχω αγκυλωτό σταυρό; Με είδε γυμνό, ημίγυμνο, συνευρεθήκαμε ποτέ;».

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By